maanantai 9. toukokuuta 2011

YLE: Tutkija: Halla-aho hallintovaliokunnan puheenjohtajana tietää ongelmia

YLE Lappi: Tutkija: Halla-aho hallintovaliokunnan puheenjohtajana tietää ongelmia 9.5.2011

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon puheenjohtajuus hallintovaliokunnassa tietää ongelmia, sanoo rasismintutkija, dosentti Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta. Puurosen kirja Rasistinen Suomi ilmestyi tänä keväänä.

Dosentti Vesa Puuronen jakaa kirjassaan Rasistinen Suomi (Gaudeamus 2011) rasismin neljään eri ryhmään. Ensimmäistä, yhteiskuntajärjestelmään perustuvaa rasismia, edusti 1930-luvun Saksa. Toinen rasismin muoto on ihmisten hierarkisointi kielen, uskonnon, tapojen tai kulttuurin mukaan. Kolmatta, rakenteellista rasismia, on lainsäädännössä. Neljäs, arkipäivän rasismi, elää esimerkiksi etnisissä vitseissä ja nimittelyssä.

Puurosen mukaan on ongelmallista, että hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) kannattaa syrjintäpolitiikkaa, vaikka hänen valiokuntansa pitäisi vähentää syrjintää.

- Rasismi on maahanmuuttajien kotoutumisen, työn saannin ja koulutuksen esteenä. Ongelmien takana ovat kielteiset asenteet. Jos henkilö edustaa näitä asenteita, on vaikeaa nähdä miten hän pystyisi onnistumaan tehtävässään puheenjohtajana hallintovaliokunnassa, joka käsittelee maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä ja lainsäädäntöä, Vesa Puuronen perustelee.

Rasistinen Suomi -tietoteoksen kirjoittajan Vesa Puurosen mukaan Jussi Halla-aho ei ole, kuten itse väittää, maahanmuuttopolitiikkakriittinen, vaan maahanmuuttajakriittinen.

- Maahanmuuttopolitiikkaa saa kritisoida kuten muutakin politiikkaa: maa- ja metsätalouspolitiikkaa, ulkomaankauppapolitiikkaa, puolustuspolitiikkaa tai koulutuspolitiikkaa. Ongelmana on, että Halla-aho ei vain kritisoi politiikkaa, vaan maahanmuuttajia.

Ennakkoluuloisia kirjoituksia

Vesa Puuronen käy kirjassaan läpi Jussi Halla-ahon kirjoituksia. Puurosen mukaan Halla-aho ei perusta kirjoituksiaan tietoihin, vaan vahvistaa vanhoja ennakkoluuloja ja asenteita, jotka tiede on kumonnut ikiajat sitten. Puuronen sanoo, että Halla-aho on kirjoituksissaan tuonut esille ajatuksia ja käyttänyt ilmauksia sekä esittänyt ideologisia kantoja, jotka ovat selkeästi rasistisia.

- Lähtökohta on kaikkien tasa-arvoisuus. Ihmisiä ei saa sortaa ihonvärin, kulttuurin, uskonnon tai syntyperän perusteella. Sen Suomen perustuslaki, kansainvälinen ihmisoikeussopimus ja yleisesti hyväksytyt ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyvät periaatteet kieltävät, Puuronen muistuttaa.

Perusteettomia yleistyksiä

Vesa Puuronen mukaan suurin ongelma Halla-ahon ajattelussa ovat perusteettomat yleistykset. Puurosen mukaan Halla-aho yleistää ihmisten yksittäiset tapaukset, rikokset ja väärinkäytökset koskemaan kaikkia maahanmuuttajia.

- Suomeen muuttavat ovat ensisijaisesti ihmisiä. Aivan samalla tavalla kuin muissakin ihmisryhmissä, hekään eivät ole kaikki enkeleitä. Ei voi sanoa, etteikö maahanmuuttajissa ole rikollisia, mutta rikollisia on ihan varmasti kaikissa muissakin ihmisryhmissä, Puuronen sanoo.

- Islaminuskoisissa on varmasti fanaattisia islaminuskon kannattajia. Samalla tavalla on myös erittäin fanaattisia kristinuskon ja muiden uskontojen kannattajia. Ei voi tehdä johtopäätöstä, että kaikki islaminuskoiset ovat fanaatikkoja. Halla-aho esittää, että islam on vaara länsimaiselle kulttuurille ja sen vuoksi maahanmuutto pitäisi lopettaa tai ainakin rajoittaa sitä.

Puuronen huomauttaa, ettei Halla-aho välttämättä sano ajatuksiaan suoraan.

- Hän ei esimerkiksi totea, että kaikki somalit ovat raiskaajia, mutta hän antaa ymmärtää, että somalit ovat raiskaajia. Hän tietää hyvin, että jos sanoisi kaikkien somalien olevan raiskaajia, hän joutuisi syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan.

Halla-aho on joutunutkin syytteeseen, mutta ainakin toistaiseksi syytteet on kumottu.

Lähellä natsien näkemyksiä

Vesa Puurosen mukaan Halla-ahon näkemykset ovat hyvin samantyyppisiä kuin natsien näkemykset juutalaisista 1930-luvulla.

- Halla-aho on suhteellisen hyvin tietoinen siitä mitä hän saa sanoa ja mitä ei. Halla-aho myös tietää, että jos hän jättää asioita sanomatta, hänen ajatuksiaan kannattavat ihmiset kyllä osaavat hänen lauseensa täydentää ja vetää niistä äänimmäisiä johtopäätöksiä. Tätä osoittaa esimerkiksi (Helsingin Sanomien videohaastattelussa) Perussuomalaisten kansanedustajaksi valitun Teuvo Hakkaraisen (ps) lausunnot, jotka koskivat islaminuskoisia ja neekereitä kuten hän heitä nimitti, Puuronen sanoo.

Halla-aho kiistää kaikki väitteet

Kansanedustaja ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (PS) kiistää kaikki Puurosen väitteet. Halla-ahon mukaan Puuronen on edelleen aktiivinen vasemmistoliittolainen ja ei siten ole puolueeton asiantuntija.