maanantai 9. toukokuuta 2011

MTV3: Poliisi paljasti järjestäytyneen romanialaisen rikosliigan - paritusta ja omaisuusrikoksia

MTV3: Poliisi paljasti järjestäytyneen romanialaisen rikosliigan - paritusta ja omaisuusrikoksia 9.5.2011

Helsingin poliisilaitos on tutkinut Romanian kansalaisten järjestäytynyttä rikollisuutta. Poliisi epäilee kymmenien henkilöiden sotkeutuneen paritukseen ja omaisuusrikosten sarjaan.

Tutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna 68 Romanian kansalaista, joista 28 on vangittu.

- Todelliset johtajat ovat Romaniassa, huumerikosyksikön päällikkö Jari Aarnio sanoo.

Poliisi sai syksyllä 2010 vihiä rikossarjasta ja tarkkaili epäiltyjä. Helsingin keskustassa toimi romanialaisten parittajien organisaatio, jota johti romanialainen mies. Hän tilasi omaan sukuunsa kuuluvia henkilöitä hoitamaan toimintaa.

- Romanikerjäläisillä ei ole mitään tekemistä jutun kanssa, Aarnio toteaa.

Parittajan oli maksettava tuhannen euron kynnysraha toiminnan aloittamiseksi ja 300 euron viikkomaksu. Prostituoidut olivat samaan suureen sukuun kuuluvia, jotka maksoivat parittajalle osuuden maksuista. Rahat - poliisin mukaan 72000 euroa - toimitettiin Romaniaan. Velkojen perinnässä käytettiin väkivaltaa.

Parittajia on nyt tutkintavankeina viisi, joista yksi on nainen.

Kymmeniä omaisuusrikoksia

Samassa vyyhdissä selvisi kymmeniä omaisuusrikoksia eri puolilla maata, muun muassa Imatralla, Vantaalla, Salossa, Hämeenlinnassa, Nokialla, Pyhtäällä, Janakkalassa ja Karkkilassa.Kohteet olivat useimmiten yksityisasuntoja ja kultasepänliikkeitä.

Suomessa asuva romanialaismies tilasi tekijät Romaniasta Suomeen, asutti heidät ja teki ennakkotiedustelut kohteisiin.

- Tekijät ovat ummikkoja ja paikat on katsottu heille valmiiksi, Aarnio kertoi. - Ennakkotiedustelut on tehty tarkkaan. Keikalla on pari jätkää varkaissa ja pari vartiossa. Tavarat kätketään heti metsään ja haetaan lähipäivinä.

- Kun me otetaan yhdet kiinni, mutta seuraavana päivänä tänne tilataan uudet tekijät. Se toimii kuin liukuhihnalla.

Europolin kautta on selvinnyt, että osa nyt Suomessa kiinnijääneistä on tehnyt omaisuusrikoksia eri puolilla Eurooppaaa.

Poliisi on saanut tutkinnan aikana takaisin 115000 euron arvosta varastettua tavaraa.

- Parhaiten saimme heitä kiinni Helsingin ja Turun satamassa, Aarnio sanoo.

___________________________________________________

Poliisin tiedote: Romanialainen järjestäytynyt rikollisuus toimii Suomessa

Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä on paljastanut laajan eri puolilla Suomea toimineen romanialaisten paritus- ja omaisuusrikossarjan.

Syksyllä 2010 poliisin tietoon tuli, että romanialaiset ammattirikolliset aloittavat laajamittaisen paritustoiminnan ja omaisuusrikosten sarjan Suomessa. Epäiltyjä tekijöitä tarkkailtiin Suomessa ja havaittiin romanialaisten järjestäytyminen rikoksia varten Suomessa. Kaikki rikoksiin epäillyt olivat Romanian kansalaisia.

Esitutkinnassa paljastettiin Helsingin keskustan ravintoloissa toiminut romanialaisten parittajien johtama paritusorganisaatio. Organisaatiota johti Suomessa vakituisesti asuva romanian kansalainen, joka tilasi omaan sukuunsa kuuluvia henkilöitä Suomeen avaamaan laajaksi suunnitellun paritustoiminnan.

Parittajan oli maksettava 1000 euron kynnysraha toiminnan aloittamiseksi sekä 300 euron viikkomaksua. Prostituoidut naiset olivat samaan suureen sukuun kuuluvia, jotka taas maksoivat parittajalle oman osuutensa saaduista maksuista. Prostituutiosta saadut rahat toimitettiin romanialaisille tileille kansainvälisen pankkiyhteyden kautta. Varojen perinnässä käytettiin väkivaltaa ja sillä myös uhkailtiin. Esitutkinnassa saatiin selvitettyä 72.000 euron edestä rikoksilla hankitun rahan lähetyksiä Romaniaan.

Esitutkinnassa paljastettiin lisäksi kymmeniä omaisuusarvoltaan suuria omaisuusrikoksia eri puolilla Suomea (Imatra, Vantaa, Salo, Hämeenlinna, Nokia, Pyhtää, Janakkala ja Karkkila). Organisaatiota johti Suomessa vakituisesti asuva romanian kansalainen, joka tilasi Romaniasta tekijät Suomeen, asutti heidät sekä suoritti ennakkotiedustelut tuleviin kohteisiin.

Kohteina olivat useimmiten yksityisasunnot ja kultasepänliikkeet. Tekotapa oli ammattimainen. Hyvin suoritettu ennakkotiedustelu kohteeseen ja vartiomiesten käyttö kohteissa oli arkipäivää. Esitutkinnan aikana on Europolin kautta saatu tietää, että suurin osa nyt Suomessa kiinnijääneistä tekijöistä ovat tehneet omaisuusrikoksia eri puolilla Eurooppaa.

Omaisuusrikoksilla saatua omaisuutta on romanialaisten toimesta siirretty pääosin ulkomaille. Lisäksi romanialiset ovat pyrkineet myymään esimerkiksi kultaa muille Suomessa asuville ulkomaalaisille. Esitutkinnan aikana saatiin takaisin 115 000 euron arvosta omaisuusrikoksilla vietyä omaisuutta.

Esitutkinnan aikana on ollut kiinni yhteensä 68 romanian kansalaista, joista 28 on vangittu.

Jutun syyttäjänä toimii kihlakunnansyyttäjä Lasse Ylevä.