tiistai 3. toukokuuta 2011

Verkkouutiset: "EU suunnittelee Internetin suodattamista"

Verkkouutiset: "EU suunnittelee Internetin suodattamista" 3.5.2011

EU:ssa on kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu keskitetyn suodattimen perustamista unionin Internet-liikenteelle, ruotsalainen Computer Sweden -lehti kirjoittaa.

Lehden mukaan helmikuussa pidetyssä salaisessa LEWP:n (Law Enforcement Work Party) ministeritapaamisessa keskusteltiin "virtuaalisesta Schengen-sopimuksesta", joka toisi unioniin "yhtenäisen ja suojatun" Internetin.

Kaavaillun sopimuksen mukaan eurooppalaisten internetpalvelujen tarjoajien olisi estettävä EU:n ulkopuolelta tulevien laittomien sisältöjen saaminen. Tätä varten perustettaisiin keskitetty musta lista kyseisen kaltaisia sisältöjä koskevista sivustoista.

Lehden lainaamien kansalaisjärjestöjen edustajien mielestä hanke on demokratian ja sananvapauden vastainen.

"Ennenkuulumatonta"

- Ehdotusta pidettäisiin oikeutuksena kaikissa sellaisissa sortoa harjoittavissa maissa, jotka haluavat luoda sensuurin. Kaikkein absurdeinta on, että tällaisen ehdotuksen hinta on demokratian, sananvapauden ja talouden rajoittaminen, European Digital Rights -järjestön (EDRI) edustaja Joe McNamee sanoo.

Informaatioteknologiaan erikoistunut bloggaaja Glyn Moody puolestaan huomauttaa, että mustan listan laatiminen verkkosivuista toimii huonosti jopa Kiinassa.

- Ei tarvitse kuin katsoa, kuinka täynnä reikiä Kiinan suuri palomuuri on, vaikka sen ovat luoneet ja viimeistelleet valtavilla resursseilla varustetut asiantuntijat. Mustat listata eivät toimi, ja vaikka toimisivatkin, on ennenkuulumatonta, että EU ilman pieniäkään omantunnontuskia edes harkitsee kyseisen suodattimen rakentamista, hän kirjoittaa.

Kansalaisjärjestöt ovat lehden mukaan huolissaan myös siitä, että jotkut sivustot saattavat joutua mustalle listalle täysin syyttä.