tiistai 8. joulukuuta 2009

Astrid Thors: Tuen pienentäminen selvityksen tulos

Turun Sanomat: Astrid Thors: Tuen pienentäminen selvityksen tulos 8.12.2009

Turun Sanomien pääkirjoituksessa 4.12. esitettiin, että esitykseni turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen pienentämisestä olisi ollut vain reagointia julkisuudessa esitettyihin tietoihin tuen suuruudesta eri maissa.

Olen itse käskenyt selvittää, millaista tukea turvapaikanhakijoille eri EU-maissa maksetaan ja millaisia hyödykkeitä turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksissa tarjotaan. Keväällä valmistuneessa turvapaikkaselvityksessä esitettiin palvelujen ja rahallisen tuen suhteen selvittämistä. Selvitysten jälkeen tein esityksen tuen pienentämisestä. Ei siis ole kyse reagoinnista, vaan suunnitelmallisesta koko turvapaikkaprosessin tarkastelusta.

Euromääräisten tukien vertailu ei anna täyttä kuvaa turvapaikanhakijoiden tukemisesta. Eri maissa on erilaiset käytännöt ja tuki muodostuu palveluista, tavaroista ja rahasta.

Lähden edelleen siitä, että turvapaikanhakijoita ei pidä laitostaa, vaan tukea annetaan siten, että he voivat elää mahdollisimman normaalia elämää hakuprosessin ajan. Esitykseni perustuu siihen, että hakijoille annetaan entistä enemmän tukea hyödykkeinä, esimerkiksi mahdollisuutena käyttää internetiä ja katsoa televisiota vastaanottokeskuksessa. En ole esittänyt, että kaikissa vastaanottokeskuksissa annettaisiin jatkossa tukea ruokana. Joissakin vastaanottokeskuksissa näin tehdään käytännön syistä, jolloin sillä täytyy olla vaikutusta rahana maksettavan tuen määrään.

Astrid Thors, maahanmuutto- ja eurooppaministeri