lauantai 5. joulukuuta 2009

Tamperelainen: Salaperäiset mamut

Tamperelainen: Salaperäiset mamut 5.12.2009

Kysymys Tampereen kaupungille: Kuinka paljon maahanmuuttajia työllistätte? Vastaus: Emme tiedä.

Tampereen kaupungilla ei ole tietoa siitä, kuinka moni sen vajaasta 16 000 työntekijästä on maahanmuuttaja.

Henkilöstöyksikön mukaan kaupungilla ei ole riittäviä tietoja maahanmuuttajien määrän arvioimiseen, sillä esimerkiksi synnyinmaata ei kirjata tietojärjestelmiin.

Kaupungilla tieto rinnastetaan rodun tai etnisen alkuperän tallentamiseen, joka on henkilötietolain perusteella kielletty. Työntekijän äidinkieli pitäisi kirjata, mutta järjestelmään kohta on täytetty laiskasti.

– Arvioisin, että määrä on siinä 1–2 prosentin tienoilla, suostuu vs. henkilöstönkehittämispäällikkö Jaana Villilä-Utriainen veikkaamaan.

Asiasta valtuustoaloitteen tehneen Anna Kontulan (vas) mukaan lukujen pitäisi olla selvillä, ettei kaupunkia päästä syyttämään syrjinnästä työhönotossa.

– Maahanmuuttajien keskuudessa elää vahva uskomus siitä, että he ovat B-luokan kuntalaisia, joille on tarjolla vain työharjoittelua tai palkatonta työtä. Ei pelkkien huhujen perässä kannata juosta, mutta asia olisi selvitettävä.

Jos maahanmuuttajia on kaupungin töissä selvästi väestösuhdetta vähemmän, pitää syyt Kontulan mukaan selvittää.

Tampereen kaupungin maahanmuuttajakoordinaattori Marja Nyrhinen pitää huolta oikeutettuna. Hän muistuttaa, että maahanmuuttajien työllistyminen säästää kuluja monilla eri tukiluukuilla.

– Kaupungin yksiköitä on turha syyttää, sillä ne toimivat vain määrärahojensa puitteissa. Asian hoitamiselle pitäisi löytyä poliittinen tahtotila.

Henkilöstöyksikkö lähetti marraskuun lopussa paimenkirjeen uusia työntekijöitä tietojärjestelmiin kirjaaville, ettei äidinkieli-kohtaa saa unohtaa kaavakkeista.

– Tarkoitus on se, että kaikki jo järjestelmässäkin olevat tiedot käydään läpi, mutta tuloksia tuskin saadan ennen ensi vuoden loppua, kertoo Jaana Villilä-Utriainen.

Kontulan mukaan äidinkielen selville saaminen on riittävä tieto päätelmien tekemiseen.

– Yksilöstä äidinkieli ei tee tietenkään maahanmuuttajaa, mutta suuressa mittakaavassa ja Tampereen tapauksessa se antaa riittävän tarkan tiedon maahanmuuttajien määrästä, toteaa Kontula.

Jos selvitys osoittaa, että maahanmuuttajia on kaupungin töissä selvästi väestöosuutta vähemmän, niin mitä sitten pitää tehdä?

– Täytyy löytää syyt ja puuttua niihin. Pitää vahvistaa niitä mekanismeja, joilla pätevin henkilö tulee valituksi. Sen jälkeen vahvistetaan maahanmuuttajien ammattitaitoa, vastaa Kontula.