maanantai 7. joulukuuta 2009

YLE: Asiointikortista apua passittomalle turvapaikanhakijalle

YLE Uutiset: Asiointikortista apua passittomalle turvapaikanhakijalle 7.12.2009

Sisäministeriö valmistelee ulkomaalaisten asiointikorttia passittomille pakolaisille. Kortti helpottaisi muun muassa pankkitilin avaamista. Asiointikortti pyritään ottamaan käyttöön ensi vuoden aikana.

Suurin osa vastaanottokeskuksien turvapaikanhakijoista saa kuukausittain käteensä noin 300 euron suuruisen toimeentulotuen. Pankkitilin puuttuessa irtorahaa piilotellaan tai kuljetetaan mukana näpistysten pelossa.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen sanoo, että käteisen säilyttämiseen liittyy useita hankaluuksia. Vuoden aikana rahoja on kadonnut muutamia kertoja.

- Asiakkaat ovat tulleet sanomaan, että rahat ovat hävinneet sen jälkeen kun he ovat saaneet sen käteensä. Joko rahakuori on pudotettu jonnekin tai sitten se on näpistetty tai jollakin tavalla joutunut hukkaan. Se on tietysti asiakkaalle hankala tilanne, koska hän on rahan saatuaan siitä vastuussa.

Joutsenon vastaanottokeskuksessa toimeentulotuki annetaan kahdessa erässä turvallisuuden vuoksi. Jo pelkästään käteisen kuljettaminen keskuksen asiakkaille on Kähkösen mukaan riski.

- Meillä on täällä 450 asiakasta ja kaikille maksetaan toimeentulotuki kuukausittain. Sellaisen rahapotin kuljettaminen ja pyörittäminen on jo sinällään turvallisuusriski.
Asiointikortti avuksi tilin avaamiseen

Muutosta nykyiseen tilanteeseen toivotaan valmisteilla olevasta asiointikortista, joka mahdollistaisi muun muassa pankkitilin avaamisen.

Ylitarkastaja Johanna Kari sisäministeriöstä korostaa, ettei kysymyksessä ole virallinen henkilöllisyystodistus mutta kortilla halutaan lisätä turvapaikanhakijoiden itsenäisyyttä.

- Kyse olisi henkilöllisyyden jäädyttämisestä siihen henkilön antamaan tietoon ja tällä henkilöllisyydellä hän voisi toimia Suomessa alkuvaiheessa hieman paremmin kuin vastaanottokeskuksen pahvikortilla.
Kortti on usean tahon toiveissa

Pankkikortin kokoiseen asiointikorttiin on tarkoitus liittää kasvokuvan lisäksi sormenjälkitunnisteet. Korttia ovat toivoneet vastaanottokeskusten lisäksi vähemmistövaltuutettu sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää ihmettelee kortin pitkäksi venynyttä valmisteluaikaa.

- Kyllä kieltämättä asian valmistelu on kestänyt aika kauan. Ottaen huomioon, että koko ajan on ihmisiä tilanteessa, missä he eivät pysty hoitamaan arkipäiväisiä asioitaan kunnolla, niin ehkä tämä olisi hieman ripeämmin voinut käydä.

Myös Helsingin vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen toivoo, että asiointikortti saadaan nopeasti käyttöön. Hänen mukaansa korttia tarvitsevat etenkin työssäkäyvät turvapaikanhakijat oman pankkitilin avaamiseen.

- Esimerkiksi Ruotsissa on kehitetty oma systeemi ja siellä tämä asia on jo aikapäiviä sitten ratkaistu, Markkanen muistuttaa.

Hänen mukaansa kortti toisi turvallisuutta raha-asioihin ja henkilöllisyyden todistamiseen