Helsingin Sanomat: Alexis Kouros erosi protestiksi Taiteen keskustoimikunnasta 19.3.2010
Iranilaissyntyinen ohjaaja ja toimittaja Alexis Kouros on eronnut Taiteen keskustoimikunnasta ja sen monikulttuurisuusjaostosta.
Kouros protestoi sitä, että hän olisi ollut ainoa etnistä vähemmistöä edustava henkilö juuri nimitetyssä monikulttuurisuusjaostossa.
Jaosto perustettiin pari vuotta sitten jakamaan 100 000 euron määrärahan monikulttuurisuutta edistäviin taidehankkeisiin. Vuoden alussa jaoston tehtäviin lisättiin myös ylipäätään monikulttuurisuuden edistäminen.
Kouros pitää "loukkaavana" ja "holhousajatteluna" sitä, että etnisiä vähemmistöjä ei päästetä puhumaan omalla äänellään edes taiteen monikulttuurisuusjaostoon.
"Ajattelutapa, että etnisten vähemmistöjen joukosta ei löydy riittävän päteviä henkilöitä päättämään omista asioistaan on pateettisen vanhanaikainen, miltei rasistinen. Mieleen tulee apartheidin aikainen Etelä-Afrikka", hän kirjoittaa erokirjeessään.
"Jos homoseksuaalien 'jaostossa' istuisivat heterot, jotka 'tuntevat' homojen asioita, tai naisten asioista päättäisivät miehet, jotka ovat perehtyneet feminismiin, tai vaikkapa suomenkieliset edustaisivat ruotsinkielisiä, nousisi siitä suuri meteli", Kouros kirjoittaa. "Olisi jo aika, että suomalainen yhteiskunta olisi kypsä siihen, että maahanmuuttajille annetaan oma ääni. Olisi aika luottaa siihen, että he voivat hoitaa itse edes tämän pienen asian", Kouros sanoo Helsingin Sanomille.
Kouroksella ei ole mitään jaokseen valittuja henkilöitä vastaan. Kyse on paljolti symbolisesta asiasta.
Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtajan Leif Jakobssonin mukaan kokoonpanoon päädyttiin, koska Taiteen keskustoimikunnan eri alojen lakisääteiset toimikunnat ehdottivat juuri näitä henkilöitä jaokseen. "Tämän lisäksi jaokset voivat itse ottaa asiantuntijoita." Kouroksen tilalle ei ole vielä valittu uutta henkilöä.
Jakobsson haluaa monikulttuurisuuden näkyvän kaikkien toimikuntien työssä niin, ettei jaosta edes tarvita. "Monikulttuurisuus on Suomessa jo niin keskeinen yhteiskunnan kehitystä määräävä tekijä, ettei sitä koskevaa päätöksentekoa voi laittaa ikään kuin omaan ghettoonsa."
Jakobsson toivookin, että vuoden kuluttua Taiteen keskustoimikunta olisi jo uudistunut niin, ettei jaosta tarvita.
Taiteen keskustoimikunta jakaa taiteelle vuosittain noin 25 miljoonaa euroa. Rahat jakavat pääosin lakisääteiset toimikunnat, joiden lisäksi keskustoimikunta on perustanut jaostoja mm. monikulttuurisuuden ja lapsikulttuurin apurahojen jakamiseen.