lauantai 20. maaliskuuta 2010

HS: Pikainen katsaus suvaitsevaisuuteen

Helsingin Sanomat/Mikko-Pekka Heikkinen: Pikainen katsaus suvaitsevaisuuteen 20.3.2010

Luodaanpa pikainen silmäys suomalaisten suvaitsevaisuuteen. Tältä saralta on reilun viikon sisään saatu muutamia merkittäviä uutisia.

Aloitetaan muukalaisvihasta.

Liki 60 prosenttia suomalaisista ei halua lisää maahanmuuttajia, kertoi HS:n gallup. Okei, tutkimuksen kysymys oli vähän epätarkka, mutta asenteen muutos tuli kyllä selväksi. Yhä useampi sanoo nyt: pysykää pois.

Sitten muitten vähemmistöjen syrjintään, aloitetaan transsukupuolisista.

Imatran kirkkoherra Marja-Sisko Aalto joutuu jättämään tehtävänsä. Imatralaiset eivät sietäneetkään Aallon sukupuolenvaihdosta vaan erosivat seurakunnasta harvinaisen isolla joukolla. Aallon työkavereillekin vaihtunut sukupuoli oli liikaa. Meni luottamus.

Entäpä suhtautuminen homoihin ja lesboihin?

Suomen seuraava arkkipiispa on Kari Mäkinen. Hän kannattaa homoliittoja, jotka nousivat piispanvaalissa ydinkysymykseksi. Hän voitti homoliittoja vastustavan kilpailijansa äänin 593–582. Äänestäjät eivät ole läpileikkaus suomalaisista, kaukana siitä.

Toissa päivänä Helsingin hovioikeus päätti, että naisen kanssa elävää toimittajaa Johanna Korhosta syrjittiin Lapin Kansan päätoimittajan valinnassa.

Mitä näistä tapauksista uskaltaa päätellä? On kaksi miinusta ja kaksi plussaa. Mitäs jos ajattelisi näin:

Pitäisikö hurrata, että saatiin ihmisoikeuksia kannattava arkkipiispa vuonna 2010? Tai että vasta hovioikeus korjasi vääryyden, jonka tekivät ensin ison mediatalon johtajat ja sitten käräjäoikeus?

Nihkeätä on, suomalaiset.

Hyvin nihkeätä.