torstai 18. maaliskuuta 2010

Voima: Isoäitien häätöä vastustetaan perjantaina

Voima: Isoäitien häätöä vastustetaan perjantaina 18.3.2010
Voima: Tukiryhmä: Kuolemanvaara uhkaa Gatajevien perhettä 17.3.2010

Egyptiläisen Eveline Fadayelin on poistuttava Suomesta viimeistään 29.3. Korkeimman hallinto-oikeus päätti käännyttää isoäidin 8. maaliskuuta. Päätöstä vastustetaan Helsingissä perjantaina 19.3. kello 15.

Mielenosoittajien mielestä Eveline Fadayelin ja toisen käännytyspäätöksen saaneen isoäidin Irina Antonovan tulee saada elää perheissään.

Fadayelin on määrä näyttää viranomaisille maanantaina 22.3. matkustusasiakirja, joka osoittaa Fadayelin poistuvan maasta ennen määrättyä päivää.

Toisen isoäidin, venäläisen Irina Antonovan kohdalla lähtöpäivämäärää ei ole määrätty.

Mielenosoittajat ovat kutsuneet paikalle oikeusministeri Tuija Braxin, sisäministeri Anne Holmlundin sekä maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin. Mielenosoittajien mukaan päätös käännyttää kaksi iäkästä äitiä huolehtivien lähimmäisten hoivista kaukaisiin entisiin kotimaihin, joissa heillä enää ei ole lähisukulaisia, rikkoo kuvan Suomesta sivistyneenä maana.

Päättäjiin vedotaan, että nyt käsillä olevat tapaukset palautetaan virkamiestasolle uudelleenkäsiteltäviksi.

---

Tukiryhmä: Kuolemanvaara uhkaa Gatajevien perhettä

Gatajevien Suomen tukiryhmä järjesti 16. maaliskuuta tiedotustilaisuuden, jossa tunnelma oli erittäin huolestunut. Jos Suomi todella palauttaa Gatajevit Liettuaan, tšetšeenipariskunta on kuolemanvaarassa. Liettua palauttaisi heidät edelleen Venäjän Tšetšeniaan, jossa kaksi Gatajevien aikuista lasta sekä heidän julkinen tukijansa ihmisoikeusaktivisti Natalia Estemirova on jo tapettu. Palautuspäätökseen haetaan parhaillaan täytäntöönpanokieltoa Helsingin hallinto-oikeudesta.

Hadižat Gatajeva odottaa asian etenemistä Hämeenlinnan naisten vankilassa ja Malik Gatajev Vantaan vankilassa.

"Hadižat romahti henkisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen kuultuaan. Hän on vankilan sairaalaosastolla ammattipsykiatrin huomassa. Hänen elämänhalunsa ei ole korkealla. Malik puolestaan kertoi, ettei usko enää demokratiaan. Hänen on erittäin vaikeaa ymmärtää Suomen tekemää päätöstä", tukiryhmän edustaja, elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo kommentoi.

Liettuassa ja Tšetšeniassa orpokotia pitäneitä Gatajeveja on syytetty lastensa kiristyksestä ja pahoinpitelystä. Syytteet ovat tukiryhmän mukaan tekaistuja.

"Alun perin Hadižatia ja Malikia vastaan todistaneet perheen kasvattityttäret ovat peruneet lausuntonsa ja pyytäneet anteeksi valehteluaan. Tyttäret kertoivat, että Liettuan turvallisuuspoliisin edustajat tarjosivat heille tuhansia euroja lausuntojen antamisesta", tukiryhmän edustaja Iida Simes kommentoi.

Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut Gatajevien lapsi Denis Volovski (s. 1984) kertoi, että Liettuan turvallisuuspoliisi yritti saada myös häneltä lausuntoa Gatajeveja vastaan.

"Minua painostettiin todistamaan Hadižatia ja Malikia vastaan. En halunnut antaa sellaista lausuntoa, koska kaikki oli perheessämme mielestäni mennyt hyvin. Minua uhkailtiin palauttamisella Venäjälle. Kun en taipunut painostukseen, sain lähteä, mutta vähän ajan päästä minua alettiin syyttää täysin keksityistä talousrikoksista. Viimeistään silloin tiesin, että on aika häipyä Liettuasta", Volovski kertoi.

Volovskin lisäksi muitakin Gatajevien aikuisia lapsia syytetään monenlaisista erilaisista rikoksista, esimerkiksi asekätkennästä.

Hadižat ja Malik Gatajev, joiden tarinaa on seurattu Fifissä ja Voimassa tiiviisti, ovat edelleen Suomessa. He hakivat Suomesta turvapaikkaa lokakuussa 2009 pyytäen suojaa Liettuan viranomaisten heihin kohdistamaa vainoa vastaan. Maahanmuuttoviraston kielteinen turvapaikkapäätös tuli viime viikolla.