torstai 18. maaliskuuta 2010

YLE: Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa nopeasti

YLE Turku: Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa nopeasti 18.3.2010
Helsingin Sanomat: Pakolaiset valuvat Helsinkiin

Viime vuonna Turkuun muutti 259 turvapaikan saanutta. Tänä vuonna luvun uskotaan kohoavan jo lähelle neljääsataa. Turun kaupungin ulkomaalaistoimistoa huolestuttaa miten henkilökunta selviää kasvavasta haasteesta.

Turku on sitoutunut ottamaan vastaan vuosittain 50 oleskeluluvan saanutta. Tämän määrän kaupunki pystyy myös hoitamaan.

-Tämän verran ELY-keskuksen kautta otetaan virallista tietä Turkuun pakolaistaustaisia ihmisiä, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Jyri Mikkola Turun kaupungin ulkomalaistoimistosta.

Näiden ihmisten auttamiseen viranomaisten resurssit myös riittävät. Ongelmaksi muodostuvat niin Turkuun kuin pääkaupunkiseudulle itsenäisesti muuttavat henkilöt ja perhekunnat.

- Määrien kasvaessa näin rajusti, meidän resurssimme eivät riitä siihen, että jokainen pakolaistaustainen saisi riittävät palvelut. Itsenäisesti muuttavat hommaavat itse asuntonsa, tämä ei ole ongelma Turussa, sanoo Mikkola.

______________________________________________________

Helsingin Sanomat: Pakolaiset valuvat Helsinkiin

Viime vuonna Helsinkiin muutti omatoimisesti muualta Suomesta lähes 300 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa tai pakolaista.

Heistä noin kahdella kolmasosalla ei ollut muuttaessa asuntoa.

"He ovat nyt sukulaisten luona tai kuka missäkin", kaupungin sosiaaliviraston maahanmuuttajapalveluiden päällikkö Sari Karisto kertoo.

Tällainen hurja maahanmuuttajien muuttoliike ruuhka-Suomeen on pääkaupunkiseudun kaupunkien mukaan pääsyy siihen, että ne voivat ottaa kuntapaikoilleen vain nihkeästi kiintiöpakolaisia tai oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Kuntapaikat ovat kuntien valtion kanssa neuvottelemia kiintiöitä, joihin ne voivat ottaa joko kiintiöpakolaisia tai oleskeluluvan saaneita.

Helsinki ja Vantaa eivät nyt ota kiintiöpakolaisryhmiä lainkaan. Vantaan kannasta päätettiin maanantaina.

Sen sijaan Espoo ottaa kiintiöpakolaisia tänäkin vuonna, toisin kuin keskiviikon HS:ssä kerrottiin.

Viranomaisilla on ollut viime aikoina hankaluuksia löytää kuntia, jotka haluaisivat ottaa vastaan maahanmuuttajia.

Vastaanottokeskuksissa odottelee nyt satoja jo oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, joille paikkaa kunnassa ja tätä myöten asuntoa ei ole järjestynyt.

Heistä osa turhautuu ja muuttaa omatoimisesti toiselle paikkakunnalle, vaikka olot päämäärässä olisivat epävarmatkin. Tämä näkyy esimerkiksi Helsingissä, jossa ongelmia ratkotaan päivittäin.

"Muutto aiheuttaa meille valtavasti työtä. On puhtaasti resursseista kiinni, ettei Helsinki ota kiintiöpakolaisia", Karisto sanoo.

Ulkomailla pääsyä Suomeen odottelee puolestaan nyt noin 350 kiintiöpakolaista, sisäministeriön ylitarkastaja Tiina Pesonen kertoo.

Kiintiöpakolaisia ottaa kolmisenkymmentä kuntaa vuosittain.

"Kuntapaikkatilanne on viime vuosina hankaloitunut. Lama ja kuntien taloustilanne heijastuvat myös pakolaisten ottamiseen."

Kuntien mielestä pakolaisten pitämisestä maksettava korvaus on liian pieni, vaikka rahaan tuli tämän vuoden alusta kymmenen prosentin korotus.

Esimerkiksi Helsinki harkitsi kiintiöpakolaisten ottoa tälle vuodelle mutta perui tällä viikolla aikeensa, koska valtiolta ei herunut tarpeeksi rahaa toiminnan laajentamiseen.

"Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle muuttaa niin paljon ihmisiä omaehtoisesti, että niiden resurssit tulevat vastaan", Uudenmaan ELY-keskuksen erikoissuunnittelija Minna Kuivalainen sanoo.

Uudellamaalla on paljon kuntia, jotka eivät myönnä lainkaan kuntapaikkoja kiintiöpakolaisille tai turvapaikanhakijoille.

"Kunnat ovat itsenäisiä toimijoita, eikä valtio voi velvoittaa niitä tarjoamaan kuntapaikkoja."

Kuivalaisen mielestä kuntien vastuun muuttajista pitäisi jakautua tasaisemmin.

"Pääkaupunkiseudun kunnat kantavat koko maan mittakaavassa hyvin vastuunsa."

Jussi Pullinen