torstai 18. maaliskuuta 2010

Kansan Uutiset: Kriittistä keskustelua siirtolaisuudesta

Kansan Uutiset, pääkirjoitus: Kriittistä keskustelua siirtolaisuudesta 18.3.2010

Keskustelu maahanmuutosta, maahanmuuttajista, pakolaisista ja siirtolaista käy kiivaana erityisesti internetin eri sivustoilla. Aina ei voi kuitenkaan puhua sivistyneestä keskustelusta, sillä mukana on paljon sellaisiakin puhujia, jotka eivät vastaväitteitä tai edes tosiasiatietoja hyväksy – tai ymmärrä.

Maahanmuutosta kuitenkin pitäisi voida keskustella kiihkottomasti ongelmiakaan kiertämättä. Ennakkoluulojen varaan ei voida rakentaa mitään pystyvää. Maahanmuuttokeskustelussa menevät helposti sekaisin myös erilaiset käsitteet. Yksitotisimmat niputtavat samaan kasaan miltei kaikki muualta Suomeen tulleet ihan riippumatta siitä, mikä on maahanmuuttajan tausta.

Vasemmistonuoret käynnisti keskiviikkona oman kampanjansa teemalla ”Kriittistä keskustelua siirtolaisuudesta”, jonka tavoitteena on edistää siirtolaisten oikeuksia. Miten hyvin ”länsimaiseen sivistykseemme” sopii esimerkiksi se, että niin pakolaisstatuksella Suomeen tulleiden kuin itse tänne hakeutuneiden maahanmuuttajien ihmisoikeuksia loukataan surutta.

Viranomaisten pitäisikin puuttua entistä tiukammin ennen muuta muukalaisvihan lietsomiseen.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin (rkp) kohdistetun uhkailun tapaisille ääri-ilmiöille ei saa antaa yhtään lisää kasvutilaa. RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin on täysin oikeassa toivoessaan muun muassa kaikilta puolueilta voimakkaita tuenilmaisuja uhkailujen kohteeksi joutuneelle Thorsille. Ehkä myös hallituksen olisi syytä virallisesti reagoida, kun yhden ministerin henkeä uhataan.