maanantai 7. lokakuuta 2013

Yle: Ulkomaalaisten marjanpoiminnasta selvitys

Yle: Ulkomaalaisten marjanpoiminnasta selvitys 7.10.2013
Helsingin Sanomat: Ministeriöt selvittävät ulkomaalaisten marjanpoimijoiden olot

Selvityksen tavoitteena on kartoittaa marjanpoiminnan nykytilanne ja siihen liittyvät epäkohdat.

Ulkomaalaisten marjanpoiminnasta tehdään selvitys. Työ- ja elinkeinoministeriön ja ulkoministeriön yhdessä teettämän selvityksen tavoitteena on kartoittaa marjanpoiminnan nykytilanne ja siihen liittyvät epäkohdat.

TEM:in tiedotteen mukaan selvityshenkilöksi asetetaan ministeriön ylijohtaja Markku Wallin. Hän saa tuekseen eri ministeriöistä kootun taustaryhmän.

Selvityksessä on tarkoitus kuulla kansainvälisiä asiantuntijatahoja ja keskeisiä järjestöjä ja konsultoida työmarkkinajärjestöjä ja elintarviketeollisuutta. Myös marjanpoimijoiden omia kokemuksia poiminnasta kuullaan.

Selvityshenkilön on annettava marjanpoimintaa koskevat kehitysehdotuksensa ensi helmikuun loppuun mennessä.

Joukko thaimaalaisia marjanpoimijoita ajautui kiistaan palkkioistaan marjafirma Ber-Ex Oy:n kanssa syyskuussa.

____________________________

Helsingin Sanomat: Ministeriöt selvittävät ulkomaalaisten marjanpoimijoiden olot

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä ulkoasiainministeriö alkavat selvittää ulkomaalaisten metsämarjanpoimijoiden työskentelyolosuhteita.

Ministeriöt ovat nimenneet selvityshenkilöksi ylijohtaja Markku Wallinin työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hänen tehtävänään on kartoittaa marjanpoimijoiden nykytilannetta ja poimintaan liittyviä epäkohtia.

"Jonkunlaista ratkaisua odotetaan tähän tilanteeseen, joka tänä kesänä osoittautui hiukan huonoksi", Wallin sanoo tuoreesta tehtävänannostaan.

Ulkomaalaisten metsämarjanpoimijoiden olot ja palkka nousivat tänä kesänä otsikoihin, kun 50 thaimaalaispoimijaa syytti heidät Suomeen kutsunutta marjayritystä ihmiskaupasta.

Poimijat kieltäytyivät lähtemästä heille varatuille lennoille kotimaahan, koska halusivat jäädä odottamaan rikosilmoituksensa käsittelyä. Poliisi ei kuitenkaan löytänyt näyttöä rikoksesta.

Marjayhtiöiden kutsumana Suomessa hillaa, mustikkaa ja puolukkaa oli poimimassa noin 3 500 thaimaalaista. Noin 600 poimijaa tuli Ukrainasta.

Nyt työnsä aloittava selvityshenkilö tekee yhteistyötä eri ministeriöiden, viranomaisten ja marjanpoimintayritysten kanssa sekä niiden maiden kanssa, joista metsämarjanpoimijoita Suomeen tulee.

Wallinin työn tueksi asetetaan taustaryhmä, johon tulee edustajat eri ministeriöistä.

Selvityshenkilöltä odotetaan kehitysehdotuksia helmikuussa.

Suomen päässä käydään läpi muun muassa poimijoiden työmarkkinatilanne, tulot sekä viisumiperusteet. Tarkoitus on myös verrata Ruotsin poimintakäytäntöjä ja kokemuksia Suomen malliin.

"Selvitetään myös, mitä Thaimaan päässä tapahtuu ja millaisia toimijoita siellä on. Kotimaan toimijat me tunnemme varsin hyvin", Wallin sanoo.

Selvityksessä kuullaan myös kansainvälisiä asiantuntijatahoja ja järjestöjä kuten siirtolaisjärjestöä (IOM) sekä työjärjestöä (ILO).

Selvitystyössä otetaan huomioon myös tähän mennessä tehdyt selvitykset ulkomaalaisten metsämarjanpoiminnasta.