lauantai 9. lokakuuta 2010

Ålandstidningen: Astrid Thors pelkää ruotsin kritisoinnin johtavan muukalaisvihamielisyyteen

Ålandstidningen: Astrid Thors rädd att kritiken mot svenskan bäddar för främlingsfientlighet 9.10.2010

Muukalaisvihamieliset virtaukset Suomessa uhkaavat myös ruotsinkielisiä. Näin sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors (RKP), joka kutsuu muukalaisvihamielisyyttä ja ruotsin vihaamista siamilaisiksi kaksosiksi.

Sanonta "maassa maan tavalla" on lähellä perusuomalaisten iskulausetta "Suomessa puhutaan vain suomea", sanoo ahvenanmaaministeri Astrid Thors.

Hän katsoo Suomessa puhjenneen keskustelun ruotsin roolista johtuvan perussuomalaisten poliittisesta menestyksestä. Thorsin mukaan tämän tapahtuvan mielipiteen muutoksen riskinä on, että ruotsin rooli maassa pienenee kansalliskielestä vähemmistökieleksi.

Perimmäinen syy tälle virtaukselle on muukalaisvihamielisyyden kasvu maassamme. Tätä vauhdittaa muiden puolueiden flirttailu perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen politiikan kanssa.

- Luulen että tämä vaalikampanja tekee sen selvemmäksi kuin aikaisemmin. Meidän on nyt herättävä ja nähtävä, että muukalaisvihamielisyys ja vihamielinen asenne ruotsin kieltä kohtaan ovat siamilaiset kaksoset, hän sanoo.
[...]
Ahvenanmaalaisesta näkökulmasta on vaarana, että perussuomalaiset korvaisivat RKP:n seuraavassa hallituksessa, huolestuttaako se sinua?

- Perussuomalaiset ovat nousseet paljon, mutta täytyy muistaa, että he ovat jo asettaneet sellaisia poliittisia vaatimuksia, jotka näyttävät estävän heidän hallitusyhteistyönsä. Minun on vaikea uskoa, että hallituskumppanit suostuisivat esimerkiksi eroamaan EU:sta.

Samalla hän on sitä mieltä, että muiden puolueiden on oltava parempia perussuomalaisten haastamisessa.

- Me näemme monesti, että kun muut puolueet matkivat heitä maahanmuuttokysymysten retoriikassaan, niin se sataa perussuomalaisten laariin. Minusta meidän pitäisi pystyä keskustelemaan kysymyksistä omin sanoin ja omin tavoittein.

Vähän toivoa on myös siinä, että muukalaisvihamielisyyttä vastustavat äänestäjät näkevät RKP:n vaihtoehtona.
[...]