tiistai 5. lokakuuta 2010

Ilta-Sanomat: Vähemmistövaltuutettu kiinnostui rasistisesta työpaikkailmoituksesta

Ilta-Sanomat: Vähemmistövaltuutettu kiinnostui rasistisesta työpaikkailmoituksesta 5.10.2010
Ilta-Sanomat: Kohuilmoittaja IS:lle: Vain suomalainen pärjää hot dog -myyjänä 6.10.2010
Karjalainen: Alentavat ilmaukset eivät ole huumoria 7.10.2010
Karjalan Heili: Väri ei ole mikään vika 12.10.2010

Vähemmistövaltuutetun toimisto ottaa rasismiin vihjaavan työpaikkailmoituksen käsiteltäväkseen.

Kohua herättänyt ilmoitus ilmestyi työ- ja elinkeinotoimiston Mol.fi -nettisivuille.

Ilmoituksessa joensuulainen yritys haki myyjäyrittäjää hot dog -kärrylle ja ilmoitti, että työ "ei sovi värivikaisille", koska se edellyttää hyvää suomen kielen taitoa.

Vähemmistövaltuutettuna toimii ex-poliitikko Eva Biaudet.

Yhdenvartaisuuslaki kieltää syrjinnän työelämässä muun muassa etnisen alkuperän perusteella.

---

Erikoinen työpaikkailmoitus kuohuttaa: Ei värivikaisille!

Erikoinen työpaikkailmoitus on herättänyt huomiota työ- ja elinkeinotoimiston Mol.fi-nettisivuilla.

Joensuuhun haettiin itsenäistä hot dog -myyjäyrittäjää ilmoituksella, jossa muun muassa sanottiin, että työ "ei sovi värivikaisille". Työ- ja elinkeinotoimisto poisti ilmoituksen nettisivuiltaan aamuyhdeksän jälkeen.

Ilmoituksessa ei täsmennetty, mitä värivikaisella tarkoitetaan, mutta se yhdistettiin suomenkielentaitoon.

Ilmoituksessa mainittu yhteyshenkilö ei ollut halukas selvittämään Ilta-Sanomille rasistiselta kuulostavan ilmoituksen sisältöä tarkemmin.

Ilmoituksen jättäjän mukaan työssä täytyy myös olla ulospäinsuuntautuva, huumorintajuinen, näppärä käsistään ja pakkasta pelkäämätön, koska työ tapahtuu kadulla hot dog -kärryn vierellä.

Työaika on noin viisi tuntia perjantai- ja lauantaiöisin.

Myyjän hakija lupasi hyvät myyntitulot ja paljon asiakkaita. "Sinustako Joensuun ykkös hodari myyjä !!!, ilmoittaja kysyi ilmoituksessaan, joka vilisi kirjoitusvirheitä.

Hodarimyyjää etsi joensuulainen East-Carelian Trade Central -niminen yritys.

Ilmoituksesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

___________________________________________

Ilta-Sanomat: TE-toimisto pahoillaan rasistisesta ilmoituksesta

Joensuun seudun työ- ja elinkeinotoimistossa ollaan pahoillaan rasistisesta työpaikkailmoituksesta, joka oli sen kautta päässyt avoimista työpaikoista kertoville Mol.fi -nettisivuille.

- Koko henkilökunta on ollut hirveän harmissaan. Se oli selvä erehdys, ilmoitus oli jäänyt lukematta etukäteen, vaikka ei pitäisi, selittää tapahtunutta apulaisjohtaja Kristiina Martikainen Joensuun seudun TE-toimistosta.

- Otamme opiksi.

Erikoinen ilmoitus poistettiin aamuyhdeksän jälkeen Mol.fi-nettisivuilta, mutta näillä näkymin se palaa sinne siistittynä lähiaikoina.

Kohuilmoituksessa Joensuuhun haettiin itsenäistä hot dog -myyjäyrittäjää. Ilmoituksessa muun muassa sanottiin, että työ "ei sovi värivikaisille".

Ilmoituksessa ei täsmennetty, mitä värivikaisella tarkoitetaan, mutta se yhdistettiin suomen kielen taitoon.
___________________________________________

MTV3: "Ei värivikaisille" -työpaikkailmoituksen jättäjä syyttää työvoimatoimistoa

Työ- ja elinkeinotoimiston sivuilla komeili tovin aikaa rasistiseksi luonnehdittava ilmoitus.

Ilmoituksessa, jolla haettiin hot dog -yrittäjää Joensuuhun, todettiin muun muassa ettei työ sovi "värivikaiselle".

Työssä tarvittiin ilmoituksen jättäjän mukaan muun muassa hyvää suomen kielen taitoa. Ilmoitukseen oli kirjoitettu myös sulkujen sisään maininta: ei sovi värivikaisille.

Ilmoitus oli jätetty sunnuntaina ja se oli netissä koko eilisen päivän, kertoo sanomalehti Karjalainen. Yrittäjää etsi East-Carelian Trade Central.

Yrityksen edustaja Pekka Haukka ei suostunut kommentoimaan MTV:n uutisille, miten teksti oli alunperin ilmoitukseen päätynyt.

- Haettekos te tätä työpaikkaa, kun tässä tuntuu jokainen toimittaja nyt soittelevan perään. Se pitää lukea siitä rivien välistä, miksi tuo teksti oli siinä. Kyllä työvoimatoimistossa olevien virkailijoiden pitäisi olla niin ammattitaitoisia, että he tuollaiset kommentit ilmoituksista poistavat, Haukka totesi.

MTV:n uutiset ei ole vielä tavoittanut Joensuun seudun työ ja elinkeinotoimiston edustajaa kommentoimaan uutista.

Sivustolla mol.fi annetun kuvauksen perusteella tarjolla ollut työ oli hot dogien myymistä omalla toiminimellä.

"Ilmoitus johtui inhimillisestä erehdyksestä"

Joensuun seudun työ- ja elinkeinotoimiston apulaisjohtajan Kristiina Martikaisen mukaan kyseinen teksti oli jäänyt ilmoitukseen inhimillisen erehdyksen takia.

- Kaikki ilmoitukset luetaan yleensä läpi ennen julkaisua, mutta tämä ilmoitus oli nyt jostain syystä jäänyt lukematta. Meillä ei ole aikaisemmin tapahtunut mitään tällaista. Normaalisti useat henkilöt tarkistavat kymmeniä ja kymmeniä ilmoituksia päivittäin, Martikainen sanoo.

Apulaisjohtajan mukaan työ- ja elinkeinotoimisto on ollut tänään yhteydessä työpaikkailmoituksen jättäjään, joka on myös halunnut ilmoituksen poistamista.

- Yleensä työnantajat osaavat laatia työpaikkailmoitukset niin, että niissä on vain harvoin korjattavaa.

____________________________________________

Karjalainen: Nyt puhuu ”ei sovi värivikaisille” -ilmoituksen jättänyt yrittäjä

Työ- ja elinkeinoministeriön avointen työpaikkojen nettisivuille www.mol.fi maanantaina ilmestynyt rasistinen työpaikkailmoitus lipsahti läpi työvoimaviranomaisten sormien.

– Kyllä tässä on tapahtunut harmillinen ja inhimillinen virhe. Meidän nettisivustomme odotustilaan tullut ilmoitus on jäänyt virkailijalta lukematta ennen kuin hän siirsi sen nettisivuillemme, pahoittelee Joensuun työ- ja elinkeinotoimiston apulaisjohtaja Kristiina Martikainen valtakunnallisen kohun nostattanutta työpaikkailmoitusta.

Karjalaisen lukija vinkkasi ”hieman rasistiseksi” tulkitsemastaan ilmoituksesta lehdellemme.

Sivustolla www.mol.fi olleessa ilmoituksessa etsittiin omalla toiminimellä toimivaa hot dogien myyjää viikonloppuöisiksi suositun ravintolan lähistölle Joensuussa.

Ilmoituksen jättänyt paikallinen yrittäjä etsi työhön hyvää ”suomen kieltä” puhuvaa henkilöä. Kuin varmemmaksi vakuudeksi hän oli kirjoittanut vielä perään, että työ ”ei sovi värivikaisille” ja pannut sen sulkuihin.

Luotin virkailijaan

East-Carelian Trade Centralin yrittäjä Pekka Haukka sanoo nyt, että hän ei ollut tarkoittanut, että hänen lähettämänsä teksti menisi sellaisenaan työpaikkailmoitussivuille. Hänellä ei ole sivujen ylläpitäjän kanssa mitään suorasiirtosopimusta, vaan hän lähetti tekstinsä sähköpostilla odotustilaan, josta virkailijat siirtävät ilmoitustekstit verkkoon

– Oletin ilman muuta, että työvoimatoimiston virkailija muokkaa raakatekstini sellaisen version kuin sivuilla pitää olla, hän sanoo.

”Värivikais”-kommentin hän sanoo kirjoittaneensa pilke silmäkulmassa.

Ilmoitus ehti olla nettisivuilla vajaan vuorokauden, maanantai-iltapäivästä tiistaiaamuun.

Ylitarkastaja Ahti Asikainen työ- ja elinkeinoministeriöstä luonnehti ilmoitusta täysin yrittäjien kanssa sovittujen pelisääntöjen vastaiseksi.

Myös vähemmistövaltuutetun toimisto on saanut kantelun ilmoituksesta. Asiasta kanteli Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistyksen puheenjohtaja Alain Minguet.

Toimistosta kerrotaan, että kantelu on otettu vastaan, ja että vähemmistövaltuutettu käsittelee asian.

_____________________________________________________

Ilta-Sanomat: Kohuilmoittaja IS:lle: Vain suomalainen pärjää hot dog -myyjänä

Tiistaina kohua herättänyt joensuulaisyrityksen työpaikkailmoitus on ilmestynyt uudestaan työ- ja elinkeinotoimiston Mol.fi-nettisivuille - tällä kertaa tosin suvaitsevammassa muodossa.

Ilmoituksella yritys etsii itsenäistä hot dog -myyjäyrittäjää Joensuun keskustaan. Alkuperäisessä ilmoituksessa sanottiin, että työ "ei sovi värivikaisille".

Ilmoituksessa ei täsmennetty, mitä värivikaisella tarkoitetaan. Työ- ja elinkeinotoimisto poisti rasistisena koetun ilmoituksen nettisivuiltaan tiistaina aamuyhdeksän jälkeen.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän työelämässä muun muassa etnisen alkuperän perusteella.

Uudelleen tehdyssä ilmoituksessa kohua herättänyttä virkettä ei ole. Myös alkuperäisessä ilmoituksessa olleet lukuisat kirjoitusvirheet on tuoreeseen versioon korjattu miltei kokonaan.

Ilta-Sanomat tavoitti keskiviikkona ilmoituksessa yhteyshenkilönä mainitun joensuulaisyrittäjän.

Miksi ilmoituksen tekstiä on muutettu?

- Alun perinhän virkailijan piti katsoa se läpi. Että se olisi julkaisukelpoinen. Mutta sitä ei vissiin kukaan lukenutkaan läpi ja siinä kävi niin onnettomasti, että se meni julki tuollaisena. Nyt se ilmoitus tehtiin sitten uudestaan, yhteyshenkilö sanoo.

Kuka kirjoitti alkuperäisen ilmoituksen?

- Minä sen kirjoitin.

Miksi ilmoituksessa oli maininta, että työ "ei sovi värivikaisille"?

- Mitäs luulet? Soveltuuko muka joku värivikainen myymään hot dogeja yöaikaan humalaisille ihmisille? Tiedät varmaan, miten siinä lopulta kävisi. Vain suomalainen voi pärjätä sellaisessa tilanteessa. Sen takia siinä työssä pitää vähintään suomenkielinen olla.

- Laitoin sen sulkuihin siksi, että se pehmentäisi hieman sitä asiaa. Ettei se niin helposti pomppaisi silmille. Koska arvasin, että se saattaa suututtaa joitakin ihmisiä. Mutta luotin siihen, että jos se ei sovi tällaiseen ilmoitukseen, niin työvoimatoimisto varmaankin poistaa sen kohdan ilmoituksesta. Mutta näin ei käynyt. Siellä on siis selkeä tietoturva-aukko, jos kuka tahansa voi kirjoittaa sinne minkälaisen ilmoituksen tahansa. Eihän se minun syy ole, että sitä kohtaa ei ole poistettu ajoissa.

Nyt se kohta on poistettu ja ilmoituksesta nousi aikamoinen kohu. Kaduttaako?

- Ei se minua kaduta ja huoleta yhtään. Se huolettaa varmasti niitä, joilla on huono itsetunto. Jotain sellaisia viherpiipertäjiä se on tuntunut loukkaavan. Mutta minua tämä ei haittaa. Ainakin ilmoitukselle tuli lisää mainosta.

Onko työpaikkaan tullut paljon hakijoita?

- En tiedä, onko. Ei ole ainakaan sähköpostilla tullut yhtään hakemusta, eikä kukaan ole minulle siitä soittanutkaan. Ehkä postissa tulee jotain hakemuksia.

Uskotko, että saatte hot dog -myyjäksi hyvän työntekijän?

- Vaikea sanoa. Sen näkee sitten.

Tuoreessa ilmoituksessa sanotaan aiemman version tavoin, että hot dog -myyjän työssä täytyy olla ulospäinsuuntautunut, huumorintajuinen, näppärä käsistään ja pakkasta pelkäämätön, koska työ tapahtuu kadulla hot dog -kärryn vierellä. Lisäksi työntekijältä vaaditaan ajokorttia ja autoa, hyvää suomen kielen taitoa ja rahan käsittelytaitoa.

Työaika on noin viisi tuntia perjantai- ja lauantaiöisin.

Myyjän hakija lupaa hyvät myyntitulot ja paljon asiakkaita. "Sinustako Joensuun ykkös hodari myyjä!", ilmoittaja kysyy ilmoituksessaan.

_________________________________________________

Karjalainen: Alentavat ilmaukset eivät ole huumoria

Joensuun työ- ja elinkeinotoimiston vahingossa internetiin päästämä rasistinen työpaikkailmoitus sai alkuviikosta laajaa valtakunnallista huomiota (Karjalainen, 6.10.). Kirjoitusvirheitä vilisevässä ilmoituksessa haettiin hyvää suomen kieltä puhuvaa hot dogien myyjää, joka ei saanut olla ”väriviallinen”.

Työ- ja elinkeinotoimisto poisti ilmoituksen ja pahoitteli virhettään – yrittäjän lähettämä ilmoitus oli päässyt nettiin ilman oikolukua. Ilmoituksen jättänyt yrittäjä moitti Karjalaisen haastattelussa toimiston toimintaa ja ilmoitti kirjoittaneensa tekstin ”pilke silmäkulmassa”.

Moittia toki voi työ- ja elinkeinotoimiston virhettä, mutta päävastuu kuuluu silti kirjoittajalle. Nykypäivänä on jokaisen aika ymmärtää, että rasistinen tai muuten kansan- tai väestönosaa loukkaava kielenkäyttö ei ole hyväksyttävää. Toisten ihmisten alentamiseen tarkoitettuja sanamuotoja ei voi eikä saa kuitata huumorina.

Hyvää tapauksen nostamassa kohussa on se, että nyt asia viimeistään tullee selväksi kaikille. Rasistisesta työpaikkailmoituksesta on tehty rikosilmoitus, ja myös vähemmistövaltuutettu on ilmoittanut tutkivansa tapausta. Tämä osoittaa, että rasismiin suhteudutaan Suomessa asian vaatimalla vakavuudella.

__________________________________________

Karjalan Heili: Väri ei ole mikään vika

Julkisuuteen päässyt työnhakuilmoitus närkästytti tummaihoista portsaria. Työvoimatoimiston nettisivuille lipsahtanut asianomaisen yrittäjän mielestä huumorimielinen, mutta rasistinen ilmoitus leväytti Sri Lankasta kolmetoista vuotta sitten Suomeen tulleen Harry Kugamoorthyn sanaisen arkun auki.

Kugamoorthy on viimeisen vuoden ajan ollut tuttu näky Joensuun yössä seisoskellessaan viikonloppuisin Kimmelin tai Bepopin ovivahtina Atlas Bouncerin palveluksessa. Kugamoorthy ei tiedä, pitäisikö grilliyrittäjän ajattelutavalle itkeä vai nauraa.

- Joensuu on muuttunut 1990-luvun skiniajoista niin paljon, ettei tuommoista voi ymmärtää. Millä tavalla se ”väriviallisen” hodarinmyynti eroaa portsarintöistä? Samat ihmiset niissä on asiakkaina eikä mulla ole ikinä ollut ongelmia kenenkään kanssa, Kugamoorthy toteaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön avointen työpaikkojen nettisivuille www.mol.fi ilman esilukua lipsahtaneessa ilmoituksessa etsittiin hot dogien myyjää viikonloppuöiksi Joensuun kävelykadulle. Paikallinen yrittäjä oli kirjoittanut etsivänsä työhön ”hyvää suomen kieltä” puhuvaa henkilöä. Ilmoitukseen oli kirjoitettu, että työ ”ei sovi värivikaisille”.

Huumorintaju pelastaa

Työkaverit saavat Kugamoorthyltä kehut. He ovat hänen mukaansa täydellisiä: ottivat mustan portsarin vastaan kuin kenet tahansa valkoihoisen.

Asiakkaat aiheuttavat karvan verran alle kolmekymppisessä miehessä välillä pientä huvittuneisuutta. Ennen puoltayötä tulevat vähän tuijottavat, mutta poistuessa suhtautuvat aivan luontevasti.

- Jos joku vähän huutelee, kuittaan takaisin huumorilla. Siitä ne tilanteet menee ohi.

Asioiden suhteuttaminen toisiinsa auttaa myös ymmärtämään erilaisia lähtökohtia.

- Jotkut ihmettelee, että miten sie uskallat Joensuun tapaisessa paikassa olla portsarina. Sanon niille, että olin lapsena sodassa. Täähän on ihan oikeesti lastenleikkiä siihen kauhuun verrattuna, pyörittelee Kugamoorthy silmiään.

Kugamoorthy tuli Suomeen turvapaikanhakijaksi teini-ikäisenä.

Hän asuu Kontiolahdella ja on siellä ollut yhdeksän vuotta AMT-veneellä lasikuituruiskutustöissä.

- Pikkupennusta asti vanhemmat opetti, että töitä piti tehdä. Aamu- ja iltapala tienattiin työnteolla. Suomeen tultua olin pari vuotta työttömänä ja se ahdisti.


Haaveena kaksi työtä

Hän ei pelkää työntekoa ja haaveili heti Suomeen tultuaan kahdesta työstä. Kugamoorthy kertoo portsarintyön tasapainottavan parhaalla mahdollisella tavalla venetehtaassa työskentelyä.

- Siellä ollaan päivät hikisissä haalareissa ja kauheessa sotkussa. Sitten viikonloppuisin pääsee portsariksi siisteihin vaatteisiin ja tekemisiin erilaisten ihmisten kanssa. Väsymys ei saa näkyä kummassakaan työssä eikä näykään, kun käy ahkerasti kuntosalilla ja syö hyvin, Kugamoorthy hehkuttaa.

Portsarin oudompi ihonväri saattaa kääntää ravintola-asiakkaiden kieliasetukset pois kotimaisesta.

- Monet tulevat puhumaan pienessä sievässä automaattisesti englanniksi.

- Mie kysyn, että mitä asiaa ja ne on ihan että häh, puhutko suomea, Kugamoorthy hekottelee.

Puhekieli hyvin hanskassa

Kyllä puhuu. Miten näin vaikean kielen on voinut oppia noin täydellisesti?

- Kavereitten kanssa jutellessa oppi parhaiten. Miut nakattiin yläasteelle ja siinä sitä oltiin.

- En mie kielioppia ja kirjakieltä ossaa, mutta puhe sujjuu hyvin.

- Kielen oppii, kun vaan päättää, mihin asettuu olemaan, Kugamoorthy selvittää täysin korostuksettomalla suomella.