lauantai 2. lokakuuta 2010

Iltalehti: IL selvitti maahanmuutto-asenteet

Iltalehti: IL selvitti maahanmuutto-asenteet 2.10.2010

Maahanmuuttopolitiikkaan vaaditaan kuria, mutta työllä voi lunastaa pääsylipun Suomeen.

Italialaistaustaisen Vito Laneven 11 vuotta Suomessa ovat sujuneet hyvin.

Laneve muutti tänne kotimaastaan suomalaisen vaimon vuoksi. Merivoimien aliupseerina työskennelleelle miehelle oli kunnia-asia työllistyä ja sopeutua suomalaiseen kulttuuriin.

- Jos olisin tullut Suomeen ja vain pyöritellyt kotona peukaloita, varmasti joku olisi sanonut, että miksi tulit tänne - mene kotiin, Laneve pohtii.

Laneve ei ole kohdannut ongelmia tai ikäviä asenteita Suomessa, mutta vastakkaisiakin tarinoita löytyy.

Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan liki 60 prosenttia suomalaisista vaatiikin nykyistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Työperäinen maahanmuutto saa kuitenkin kannatusta. Selvästi yli puolet väestöstä on sen kannalla.

Lue lisää maahanmuuttoasenteista viikonvaihteen Iltalehdestä.

---


Fatbardhe Hetemaj: "Panostaisin kotoutumiseen"

Viime vuonna vuoden pakolaisnaiseksi valittu Fatbardhe Hetemaj sanoo olevansa maahanmuuttorealisti.
- En kannata sellaista linjaa, että ovet auki, ikkunat auki ja silmät kiinni, Hetemaj toteaa.
Hän perää perusteltuja näkökulmia sekä maahanmuuttomyönteisiltä että -kriitikoilta.
- Jos maahanmuuttopolitiikkaa halutaan tiukentaa, haluaisin tietää, kuinka sitä asiaa ajetaan. Monilla ei ole selvillä se, että on nämä kansainväliset lait, joihin me olemme sitoutuneet. Jos Suomi haluaa poistua kansainvälistymisestä ja jäädä yhdeksi ainoaksi pikku maaksi jossakin, se ei ole Suomen kehitykselle hyväksi.
- Panostaisin mieluummin siihen, kuinka me tarjoamme Suomeen tulleille ihmisille väylän kotoutumiseen, kielen oppimiseen ja työelämään, koska tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Eihän siinä ole mitään järkeä, että me tuomme ihmisiä kuormilla tänne ja sitten ne ovat joissakin pikku kylissä, eivätkä integroidu Suomeen.
Hetemaj muistuttaa, ettei työperäistä maahanmuuttoa pidä rummuttaa vain sen itsensä vuoksi.
- Olen totta kai vapaan ja liikkuvan työvoiman puolestapuhuja, mutta lähtisin siitä, että miksi mennä merta edemmäksi kalaan? Meillä on hirveän paljon osaavia (ulkomailta tulleita) henkilöitä, jotka siivoavat, koska eivät saa muuta työtä.

JÄRKEÄ!
Fatbardhe Hetemaj'n mielestä kaikkien ratkaisujen täytyy olla perusteltuja.


Roman Schatz:"Kiintiömalli"

Kirjailija Roman Schatz kaipaa järkeä maahanmuuttokeskusteluun.
Hänen mielestän tällä hetkellä on vain kaksi äärilaitaa, joista toinen haluaa lähettää kaikki maahanmuuttajat pois ja toinen ymmärtää heitä sietämättömyyteen asti, koska se "rikastuttaa kulttuuria".
- Keskeltä puuttuu sellainen väestöpohja, jonka mielestä on täysin normaalia, että rastafarit puhuvat savoa äidinkielenään. Varmaan aika hoitaa sen, Schatz puntaroi.
Schatz tuli Suomeen 24 vuotta sitten. Hänen mielestään Suomi on tehnyt tuona aikana täyskäännöksen.
- Silloin täällä oli voimassa YYA-sopimus, nyt on voimassa EU-sopimus. Suomi on joutunut avautumaan. Juuri kun ruvettiin itkemään somaleista, on romanialaisia joka kadunkulmassa, ja loppua ei näy. Hyvin jännittyneenä katson keskeltä, miten Suomi joutuu jatkuvasti nopeasti muuttumaan, halusi tai ei.
- Mielestäni täällä voisi olla kiintiömalli, että ulkomaalaisia päästettäisiin sama määrä Suomeen kuin mitä suomalaisia muuttaa Suomesta ulkomaille, koska suomalaiset saavat muuttaa Suomesta pois ilman kontrollia. Suomi on "brain drain", hankitaan hyvä koulutus ja sitten lähdetään.

KESKELLÄ
- Perussuomalaista minusta ei saa, koska olen perussaksalainen, kijailija Roman Schatz nauraa.