perjantai 1. lokakuuta 2010

Turun Sanomat: Afgaanipojan vanhemmat tuskin saavat viisumia hautajaisiin

Turun Sanomat: Afgaanipojan vanhemmat tuskin saavat viisumia hautajaisiin 1.10.2010

Kesäkuussa hukkuneen afgaaninuorukaisen vanhempien mahdollisuudet päästä poikansa hautajaisiin ovat vähäiset. Ulkoministeriö ei myönnä vanhemmille viisumia, sillä riskiä heidän jäämisestään maahan pidetään liian suurena.

Turun Sanomat kertoi 22. syyskuuta, että kesäkuussa vastaanottokeskuksen kesäretkellä hukkuneen 18-vuotiaan afgaanin ruumis on yhä ruumishuoneella, koska hänen hautajaisiaan ei saada järjestettyä vanhempien viisumiongelmien takia.

Nuorukainen haudataan lauantaina 9. lokakuuta Turun Kärsämäessä. Pojan vanhempien turkulainen asianajaja Heikki Virri kertoo, että vanhemmat ovat tällä hetkellä Iranissa. Ulkoministeriö ei voi myöntää heille viisumia, koska heillä ei olisi Suomeen tulon jälkeen enää oikeutta palata Iraniin.

Virrin mukaan vanhemmat eivät ilmeisesti ole Iranissa pakolaisina, joten he voisivat palata Afganistaniin.

– Olen ollut yhteydessä Afganistanin suurlähetystöön Oslossa, ja sieltä kerrottiin, että vanhemmilla olisi oikeus palata Afganistaniin, Virri sanoo.

Hän on välittänyt tiedon ulkoministeriöön. Hän kuitenkin pitää viisumien myöntämistä hyvin epätodennäköisenä.

– Heillä olisi pienet mahdollisuudet ehtiä hautajaisiin, jos viisumi myönnettäisiin nopeasti, Virri sanoo.

Afgaaniyhteisöt Suomessa ja muualla Euroopassa ovat luvanneet kustantaa vanhempien matkat. He ovat myös luvanneet taata sen, että vanhemmat poistuvat maasta hautajaisten jälkeen.

– Näyttää siltä, että se ei riitä. Ulkoministeriöstäkin on pahoiteltu tilannetta, mutta heitä sitovat Schengen-säädökset, Virri sanoo.

Virrin tietojen mukaan joitakin nuoren miehen sukulaisia olisi saapumassa hautajaisiin. Vanhemmille hautajaisten jääminen väliin on tuottanut suurta kärsimystä.