perjantai 1. lokakuuta 2010

Kansan Uutiset: Anna Kontula pyrkii eduskuntaan

Kansan Uutiset: Anna Kontula pyrkii eduskuntaan 1.10.2010

Tamperelaissosiologi vaatii lapsiin panostamista, perustuloa ja työmarkkinoiden tasa-arvoa.

Tutkija Anna Kontula (vas.) lähtee ehdokkaaksi ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin. Hän julkistaa päätöksensä tänään perjantaina. Pirkanmaan Vasemmistoliitto oli jo aiemmin asettanut hänet ehdolle, mutta hän ei ollut vielä vahvistanut suostumustaan.

Tampereen kaupunginvaltuutettuna toista kautta toimiva Kontula uskoo mahdollisuuksiinsa ja sanoo yllättyneensä siitä, miten paljon ihmisiä hänen tukiryhmäänsä on ilmoittautunut jo ennen ehdokkuuden julkistamista.

– Tukiryhmässä on jo 40 ihmistä. Tämä on aivan erilaista kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Keskeisiksi vaaliteemoikseen Kontula nimeää lapsiperheet, epävarmistuvan työelämän ja maahanmuuttokysymykset. Näiden aiheiden parissa hän on työskennellyt myös kunnallispolitiikassa, tutkijana ja vapaana kirjoittajana.

Miksi lapset voivat pahoin?

Kontulan mukaan kaikessa politiikassa tulisi ajatella sen vaikutuksia lapsiin.

– Silloin ei mennä lyhytkestoiseen neljännesvuosipolitiikkaan, vaan pysyy perspektiivi tallella. Lisäksi yhteiskunta, jossa vanhusväestön osuus kasvaa, on väistämättä laskevan auringon yhteiskunta, ellei siellä kiinnitetä erityistä huomiota lapsiin.

– Kun Suomessa syntyvät maailman terveimmät vauvat, minkä takia merkittävä osa, kymmenen prosenttia näistä lapsista tarvitsee viisivuotiaana mielenterveyspalveluja? Yhteiskunnassamme on jotain pahasti pielessä, jos se sairastuttaa heikoimmat näin nopeasti, Kontula pohtii.

Hän vaatii muun muassa lapsiperheiden köyhyyteen puuttumista sekä luokka- ja tarharyhmäkokojen pitämistä riittävän pieninä.

– Yhteiskuntaa on katsottava lapsen kasvuympäristönä eikä rahankasvuympäristönä, hän summaa.

Vaihtoehtoja koville arvoille

Työelämän prekarisoituminen koskettaa Kontulan mukaan suurta osaa suomalaisista: hän on nimittänyt tätä joukkoa ”miljoonan marginaaliksi”.

– Iso kysymys on kampanjointi perustulon puolesta. Toinen sekä työelämää että maahanmuuttajia koskeva tavoite on työmarkkinoilla tapahtuvan hyväksikäytön kitkentä, oli siinä uhreina suomalaisia tai ulkomaalaisia.

Kontulalta ilmestyi äskettäin pamfletti Näkymätön kylä (Like, into-pamfletti), jossa hän kuvaa elämää ydinvoimalaa rakentavien itäeurooppalaismiesten parakkikylässä Olkiluodossa.

Kontula on huolissaan kovien arvojen ja rasismin voittokulusta Suomessa.

– Jokainen, joka on vähänkin lukenut historiaa, ymmärtää mitä riskejä siihen sisältyy.

Hän näkee tilanteessa kuitenkin myös mahdollisuuksia vasemmistolle.

– Silloin kun rasismi ja uusliberalismi piiloutuu viranomaisraporttien ja kauniiden lauseiden taakse, sitä vastaan on vaikea taistella. Nyt kun se läväytetään ihmisille päin näköä, myös vaihtoehtojen rakentaminen, toisen tien näyttäminen voi olla helpompaa.