keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Svenska YLE: Pakolaisten vastaanotosta sujuvampaa

Svenska YLE: Flyktingmottagningen ska bli smidigare 13.10.2010

Taustaa:
Helsingin Sanomat: Työministeriö lakkauttamassa vastaanottokeskuksia tarpeettomina 22.6.2007

Maahanmuuttovirasto esittää 2 000 vastaanottokeskusten valmiuspaikkaa, jotta turvapaikanhakijamäärän noustessa ei tarvitsisi avata uusia keskuksia.

Kontioniemen vastaanottokeskuksessa Joensuusta pohjoiseen ollaan tyytyväisiä kehitykseen. Vastaanottokeskuksen nopea perustaminen viime vuonna oli nimittäin alku ongelmien sarjalle, joka päättyi siihen, että turvapaikanhakijoiden vapaata liikkumista yritettiin rajoittaa.
- Se tapahtui hyvin, hyvin nopeasti. Se täytyy tunnustaa. Mutta meillä ei ollut valinnanvaraa, sanoo Veikko Pyykkönen Maahanmuuttovirastosta.

On vaikea ennustaa, kuinka moni tulee hakemaan turvapaikkaa Suomesta, koska määrä vaihtelee voimakkaasti vuodesta toiseen. Turvapaikanhakijamäärä enemmän kuin tuplaantui vuodesta 2007 vuoteen 2008. Viime vuonna se nousi vieläkin 4 000:sta melkein 6 000:een. Siksi viimeisen viiden vuoden aikana on ensin suljettu viisi vastaanottokeskusta ja sitten avattu seitsemän uutta.

[...]

Hän on kuitenkin tyytyväinen uuteen järjestelmään, jonka Maahanmuuttovirasto on rakentamassa. Neuvottelut keskusten kanssa ovat meneillään ja Maahanmuuttovirasto määrittelee hätäpaikkojen määrän kaikkiin sopimuksiin.

- Se ei maksa meille yhtään ylimääräistä, koska meidän ei tarvitse avata uusia kalliita keskuksia, jos tulijoita on enemmän, sanoo Pyykkönen.

On tarkoitus, että Maahanmuuttoviraston ei tarvitse avata täysin uusia vastaanottokeskuksia, vaan se yksinkertaisesti lisää hakijoiden määrää olemassa olevissa keskuksissa. Yksi vastaanottokeskuspaikka maksaa 40 euroa päivässä. Tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrä väheni ja asiakaspaikkoja vähennetään yli tuhannella. Se vaikuttaa pakolaisten vastaanottoon myös Kontioniemessä.

- Me aiomme tyhjentää yhden rakennuksista, mutta meillä on suunnitelmissa jättää 100 paikkaa varalle, jos kysyntä kasvaa, sanoo paikan johtaja Ari Kuronen. (käännös)