tiistai 12. lokakuuta 2010

Vantaan Sanomat: Kerjäläisten paratiisi

Vantaan Sanomat: A.-P. Pietilä: Kerjäläisten paratiisi 12.10.2010

Seurasin kolmena päivänä romanikerjäläisten ryhmää kaupungin keskustassa. Hyvin syöneet nuoret miehet hajauttivat ryhmän neljä mummoa keskustankorttelin eri puolille. Johtajat kävelivät säännöllisesti kerjäläisnaisten toimipisteiden ohitse ja antoivat ohjeita.

Session päätyttyä johtajat keräsivät almurahat ja veivät työntekijänsä metrolla sosiaaliviraston ovelle. Ilmeisesti kerjäläiset kävivät noutamassa kunnallisen kolehdin ennen majapaikkaan lähtöä.

Loppuisiko tämä toiminta, jos kerjääminen kiellettäisiin lailla? Se loppuisi vain, mikäli ammattimainen ja organisoitu kerjääminen olisi rangaistava teko. Yksittäinen tupakkarahan pummaaja ei yhteiskuntaa horjuta.

Rikoslaki kieltää seksipalvelujen organisoidun myynnin eli parittamisen. Vastaavalla tavalla pitäisi karsia kerjäläisparittajat, jotka käyttävät hyväkseen köyhiä romanialaisia. Surkeassa jamassa olevien ihmisten etuja ei ajeta sillä, että hyvinvointivaltio keskustelee sinisilmäisesti yksittäisten kerjäläisten oikeuksista ja samalla sulkee silmänsä ammattimaisesta ihmisten hyväksikäytöstä.

Paikallispoliiseilla on tarkka käsitys kerjäläisten toimintatavoista ja ryhmien johtajista. Kansainvälisen poliisiyhteistyön kautta on selvitetty, että romanikerjäläisten kolehdeista siirtyy merkittäviä summia Romaniassa asuvien rikollisten taskuihin.

Kerjäläisbisnes ei eroa seksityöläisten ihmiskaupasta, jossa rikolliset tuovat entisen Neuvostoliiton alueelta köyhiä ja kielitaidottomia tyttöjä EU-maiden bordellien työntekijöiksi.

Kerjäämisen kieltäminen on ulkopoliittinen ongelma. Ulkoministeri Alexander Stubb ei halua kieltää kerjäämistä Suomessa, sillä se vähentäisi EU:n painostusta, jolla Unkaria ja Romaniaa pakotetaan parantamaan romanivähemmistöjen asemaa.

Kerjäämisen kasvavat ongelmat Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa ovat väline, jolla tehdään valtapolitiikkaa EU:n sisällä. EU:n tarkoitus ja tavoite ovat hyviä, mutta niiden sivutuotteena rehottaa härski ihmiskauppa kurjien kerjäläisten kustannuksella.