torstai 14. lokakuuta 2010

YLE: Kiviniemi ei halua kerjäyksen kieltävää lakia

YLE Uutiset: Kiviniemi ei halua kerjäyksen kieltävää lakia 14.10.2010

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) suhtautuu torjuvasti kerjäämisen kieltävään lakiin. Kerjäämisen kieltävä laki olisi liian järeä ase, Kiviniemi sanoo YLE Uutisille.

Hän viittaa myös ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) TV1:n ykkösaamussa lauantaina esittämään kantaan, jonka mukaan lakia ei tulisi säätää.

Kiviniemen mukaan hallitus kuitenkin keskustelee asiasta lähiviikkoina. Muissakin hallituspuolueissa lain säätämiseen on suhtauduttu kielteisesti.

Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) asettama työryhmä esitti viime viikolla, että ammattimainen kerjääminen ja kerjäämisen organisointi kiellettäisiin lailla.

___________________________________________________

YLE Uutiset: Ministerit eri mieltä kerjäämisestä

Sisäministeri Anne Holmlund pitää kiinni kerjäämisen kieltävästä lainmuutoksesta - pääministerin vastustuksesta huolimatta.

Holmlund sanoo tuovansa lähiviikkoina asian hallituksen iltakouluun kaikkien ministerien pohdittavaksi. Holmlundin asettama työryhmä esitti viime viikolla, että ammattimainen kerjääminen ja kerjäämisen organisointi pitäisi kieltää mm. muuttamalla järjestyslakia.

Pääministeri Mari Kiviniemi asettui vastustamaan hanketta tänään YLE Uutisten haastattelussa. Kiviniemen mukaan laki olisi liian järeä ase ongelman ratkaisuun.

Holmlundin mielestä koko hallituksen keskustelu asiasta on paikallaan.

- Meillä on alun perin ollut puhe, että tuon sen joka tapauksessa iltakouluun, enkä ainakaan ole asiaa niin käsittänyt, ettei pääministeri sitä iltakouluun haluaisi vaan päinvastoin. Eli keskustelu on mielestäni paikallaan, koska sitä ei ole vielä käyty.

Sisäministerin mukaan kyse on myös siitä, että poliisi on toivonut keinoja puuttua itse kerjäämiseen.

- Poliisi on toivonut uusia keinoja puuttua tähän ilmiöön. Tausta tässä on se, että halutaan nimenomaan kieltää organisoitu kerjääminen ja saada siihen käytännön keinoja.

Holmlund muistuttaa, että aiemmin kerjääminen oli kielletty kaupungin järjestyssäännöissä.

- Silloin kukaan ei epäillyt että köyhyyttä joku haluaisi kriminalisoida. Eikä se myöskään ole tämän mahdollisen lainmuutoksen tarkoitus.

Kiviniemi puolustaa kantaansa.

- No kyllä pääministerikin saa reagoida asioihin. Ja todellakin tämä reaktio on ollut hyvin samanlainen kaikilta muiltakin, eli nähdään kohtuullisen vaikeana näin järeällä aseella eli lailla puuttua itse ongelmaan.

Hallituspuolueista lakihanketta ovat vastustaneet vihreät ja RKP. Myös päähallituspuolueissa on hankkeen arvostelijoita, viimeksi vastustajaksi ilmoittautui kokoomuksen ulkoministeri Alexander Stubb.