lauantai 2. lokakuuta 2010

YLE: Sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimus kaupunginhallitukseen

YLE: Sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimus kaupunginhallitukseen 2.10.2010

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ottaa varovaisen kannan Kalasataman romanileirin purkamiseen. Nuorisolautakunnan päätös sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen jatkamisesta menee luultavasti kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Asiaan palataan maanantaina, joilloin Pajunen neuvottelee romani-asiasta asiantuntijoiden kanssa. Neuvoa pyydetään mm. kaupungin kerjäläistyöryhmältä, jossa on Pajusen mukaan eri alojen asiantuntemus. Tämän jälkeen tehdään päätöksiä miten asiassa edetään.

Nuorisolautakunnan päätti torstaina jatkaa sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimusta Kalasatamassa ja ehdotti, että kaupunginhallitus etsisi pihaan leiriytyneille romaneille vaihtoehtoisen majoituspaikan.

Tilanteeseen ei ole helppoja ratkaisuja, toteaa kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

– Ei minulla ole yhtä ratkaisua, jolla tämä asia korjattaisiin. Kerjäläiskysymys, mitä Helsingissä ilmenee tai laajemmin romani-kysymys EU:n tasolla on erittäin vaikea kokonaisuus. Toisaalta siellä on jokaisen kerjäläisen ihmisoikeudet. He ovat EU-kansalaisia, joilla on täsmälleen samanlaiset oikeudet kuin kaikilla muillakin EU-kansalaisilla.Toisaalta sitten heillä on myös samat velvollisuudet noudattaa lakeja, joita kaikkien muidenkin pitää noudattaa.

Pajunen katsoo, että hänen velvollisuutensa on miettiä asiaan sellainen ratkaisu, jossa yhdistyisivät helsinkiläisten hyvinvointi ja tunne siitä, että kaupunki voi toimia humaanilla tavalla.

Vuokrasopimusta käsitellään kaupunginhallituksessa

Nuorisoasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen aikoo ottaa Vapaa Katto ry:n vuokrasopimuksen esille maanantai-aamuna johtajiston tapaamisessa ennen kaupunginhallituksen kokousta. Haataisen mielestä romaniongelman ratkaisu vaatii tiivistä yhteistyötä eri hallinnon osien välillä.

– Minä luulen, että tämä vuokrasopimusasia tulee joka tapauksessa kaupunginhallitukseen. Haluan keskustella asiasta mm. kaupunginjohtajan kanssa, koska tämä kerjäläistyöryhmä, jonka raporttiin häätöuhka perustuu on Pajusen asettama. Tämä asia koskettaa monia kaupungin toimintoja, siitä syystä on johtajistossa tärkeää keskustella miten asian kanssa edetään.

Helsingin kaupunginhallituksen kokoomusryhmä vaatii yhä Sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen purkua.