tiistai 3. toukokuuta 2011

HBL: Juhana Vartiainen: Me ja ne

HBL: Juhana Vartiainen: Vi och de 3.5.2011

[...]

Ylivoimaisesti kaikkein vastenmielisin piirre suomalaisessa keskustelussa työssä jaksamisesta on sen enemmän tai vähemmän piiloteltu nationalismi ja rasismi. Lähtökohtana suomalaisessa keskustelussa on, että se käsittelee vain työelämän parantamista, jotta me kaikki voisimme toteuttaa sisäänrakennettua suunnatonta haluamme tehdä töitä. Että joku terve ja työkykyinen suomalainen haluaisikin vain käyttää hyväksi mahdollisuutta aikaiseen eläkkeelle siirtymiseen, on jotain, jota yksikään puoluejohtaja ei halua sanoa ääneen.

Mutta jos ihmiskuvamme tosiaan on sellainen, että uskomme kaikkien ahkeruuteen, meidän pitäisi soveltaa samaa ajattelua, kun puhutaan maahanmuuttajista ja pakolaisista. Silloinhan äänenpainot ovat aivan toisenlaisia, eivätkä poliitikot koskaan väsy toistamaan paheksuntaansa ulkomaisista onnenonkijoista, joiden katsotaan hyödyntävän sosiaaliturvaamme. Vähemmän piilotettu viesti on selvä: sosiaalinen turvaverkkomme on tosin liian antelias niille muille laiskoille, mutta sopiva meille ahkerille.

Kun keskustellaan meistä suomalaisista, katsotaan, ettei kukaan meistä käytä systeemiä hyväksi. Kun keskustelu käsittelee niitä, pakolaisia ja maahanmuuttajia, katsotaan joka ikisen heistä olevan systeemin hyväksikäyttäjä. Mutta kuka pyrkisi siihen, että myös somalipakolainen jaksaisi työssä?

Juhana Vartiainen, forskningschef vid Konjunkturinstitutet i Stockholm