perjantai 13. toukokuuta 2011

Svenska YLE: Vilja och kunskap att integrera flyktingar saknas

Svenska YLE: Vilja och kunskap att integrera flyktingar saknas 13.5.2011

Både Väståboland och Kimitoön har goda förutsättningar att ta emot flyktingar, men det kräver politisk vilja. Det anser migrationschef Kalle Myllymäki som hanterar flyktingfrågor på Egentliga Finlands NTM-central.

-Det kräver ett beslut och en vilja att fullfölja beslutet. Arbetsmöjligheter finns också på glesbygden säger Myllymäki och nämner vården och jordbruket som möjliga branscher.

Under 90-talet tog dåvarande kommunerna Pargas och Dragsfjärd emot flyktingar under några års tid, men trenden varade inte länge. Förra veckan godkände Väståbolands fullmäktige en motion om att senast in för stadens budgetförhandlingar 2013 fatta beslut om att ta emot flyktingar.

Myllymäki ifrågasätter också argumentet att en integrering av flyktingar skulle innebära stora kostnader för kommunerna.
-Om vi talar om till exempel femton eller tjugo personer under ett år handlar det inte om stora summor i ett större perspektiv. Man kan också fundera på ifall ekonomiska argument är de enda som är avgörande i sammanhanget.

Myllymäki köper inte heller argumentet att flyktingar inte kan placeras i glesbygden eftersom många av dem senare väljer att flytta in till större städer.
-De flesta människor flyttar under sina liv. Varför skulle inte flyktingar få göra det? Det handlar om att erbjuda en första inkörsport i ett nytt samhället då en kommun tar emot flyktingar.

Man vet inte hur man ska integrera flyktingar

Sarah Raissadati kom med sin familj till Finland och Dalsbruk som flykting från Iran år 1991. Senare flyttade hon till Åbo och numera jobbar hon som IT-konsult i Helsingfors. Idag upplever hon sig ha en stark finländsk identitet, men vägen har inte alltid varit lätt.
-Många kommuner verkar helt sakna en vision för hur flyktingar borde integreras i samhället. I första hand handlar det om att kunna erbjuda jobb. Det är nyckelfrågan, säger Raissadati.