perjantai 14. lokakuuta 2011

Nelonen: Suomi palauttanut irakilaisia Bagdadiin vastoin oikeuden linjauksia

Kansan Uutiset: Suomi käännyttää kurdeja Bagdadiin vastoin hallinto-oikeuden kantaa 14.10.2011

Kansanedustaja Anna Kontula vaatii eduskuntakyselyssään selvitystä Suomen tekemistä käännytyksistä Bagdadiin.

Helsingin hallinto-oikeus linjasi viime vuonna irakilaisten turvapaikanhakijoiden asemaa. Useita turvapaikanhakijoita koskevissa päätöksissään se piti Bagdadin turvallisuustilannetta niin heikkona, että kaikille sieltä tulleille irakilaisille turvapaikanhakijoille oli myönnettävä oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella. Syynä oli se, että he olivat vaarassa kärsiä Bagdadissa ulkomaalaislaissa määriteltyä mielivaltaisesta väkivallasta johtuvaa vakavaa haittaa.


Käännytykset käyntiin keväällä

Kontulan mukaan Helsingin ulkomaalaispoliisi on kuitenkin keväällä 2011 ryhtynyt käännyttämään Bagdadiin kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomessa saaneita Pohjois-Irakin kurdialueen rauhallisina pidetyiltä Suleimanian, Arbilin ja Dohukin maakunnista kotoisin olevia kurditurvapaikanhakijoita.

Käännyttämisissä on kyse vastentahtoisesta täytäntöönpanosta ja käännyttämistä edeltää lyhytaikainen säilöönotto. Palautuslentoja on tehty tiettävästi neljä ja ne on lennetty Air Finland –lentoyhtiön tilauslennolla.

Satanen käteen ja poliisin huostaan

Kontula siteeraa palautettua turvapaikanhakijaa, jonka mukaan Helsnki-Vantaan lentoasemalta lennettiin Ruotsiin Malmöhön. Koneessa oli noin 10 Suomesta palautettavaa turvapaikanhakijaa ja ainakin 20 poliisisaattajaa. Malmössä koneeseen tuotiin Ruotsista käännytettävät saattajineen ja mahdollisesti myös Norjasta käännytettäviä turvapaikanhakijoita. Malmöstä kone lensi Bagdadiin.

Bagdadissa lentokentälle ajoi bussi mukanaan irakilainen poliisi. Käännytettävät käskettiin pois koneesta ja jokaiselle annettiin 100 dollaria rahaa. Kaikki saattajat, mukaan lukien suomalaiset poliisimiehet, pysyivät koneen sisällä eikä heillä ollut minkäänlaista kontaktia irakilaisviranomaisten kanssa.

Miksi turvallisuutta ei varmisteta?

Anna Kontula esittää hallitukselle seuraavat kysymykset:

Miksi Bagdadiin käännytetään siitä huolimatta, että KHO on antanut ennakkoratkaisun jonka mukaan ketään ei tulisi sinne käännyttää?

Miksi käännytettävien turvallista paluuta kotialueelleen ei varmisteta, vaikka KHO on katsonut, että näin pitää menetellä?

Kuka on päättänyt siitä, että käännyttämisiä Bagdadiin ryhdytään ylipäätään tekemään ja mitkä ministerit/ministeriöt ovat tietoisia käännytysten täytäntöönpanosta?

Kuka on päättänyt siitä, että valtion varoja käytetään käännytyksiin ja käännytettäville maksetaan 100 USD käännytyksen täytäntöönpanon yhteydessä?

Miksi Bagdadiin käännytetään turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole sieltä kotoisin?

Onko käännytysten täytäntöönpanosta sovittu Irakin viranomaisten kanssa ja informoidaanko heitä mitenkään siitä, että Ruotsista tulevassa koneessa on myös Suomesta käännytettäviä? (Toisin kuin Ruotsilla, Suomella ei ole palautussopimusta Irakin kanssa).
_________________________________

Anna Kontula: Kirjallinen kysymys turvapaikanhakijoiden käännyttämisestä Bagdadiin

Helsingin hallinto-oikeus linjasi vuonna 2010 useissa irakilaisten turvapaikkahakemuksia koskevissa päätöksissään Bagdadin turvallisuustilanteen olevan niin heikko, että kaikille sieltä tulleille irakilaisille turvapaikanhakijoille oli myönnettävä oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella, koska he olivat vaarassa kärsiä siellä ulkomaalaislain 88.1 §:n 3-kohdassa tarkoitettua mielivaltaisesta väkivallasta johtuvaa vakavaa haittaa, eli heidän henkensä tai fyysinen koskemattomuutensa oli vaarassa alueen yleisen turvallisuustilanteen vuoksi. Korkein hallinto-oikeus vahvisti Helsingin hallinto-oikeuden omaksumat linjaukset ennakkoratkaisussaan 2010:84. Helsingin hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden linjaukset ovat yhdenmukaisia YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n linjauksen kanssa.

Helsingin ulkomaalaispoliisi on keväällä 2011 ryhtynyt käännyttämään Bagdadiin kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomessa saaneita Pohjois-Irakin kurdialueen rauhallisina pidetyiltä Suleimanian, Arbilin ja Dohukin maakunnista kotoisin olevia kurditurvapaikanhakijoita. Käännyttämisissä on kyse vastentahtoisesta täytäntöönpanosta ja käännyttämistä edeltää lyhytaikainen säilöönotto.

Ensimmäinen palautuslento Bagdadiin tehtiin tiettävästi toukokuussa 2011.
Toinen palautuslento Bagdadiin tehtiin tiettävästi kesäkuussa 2011.
Kolmas palautuslento tehtiin varmuudella 30.8.2011.
Neljäs palautuslento tehtiin tiettävästi 11.10.2011.
Palautuslennot on tehty Air Finland-lentoyhtiön tilauslennoilla.

Kolmannella palautuslennolla mukana olleen kurditurvapaikanhakijan 31.8.2011 puhelimitse Irakista Kirkukin kaupungista antaman kuvauksen mukaan palautus toteutettiin niin, että Helsnki-Vantaan lentoasemalta lennettiin Ruotsiin Malmööhön. Koneessa oli noin 10 Suomesta palautettavaa turvapaikanhakijaa ja ainakin 20 poliisisaattajaa (2 saattajaa/käännytettävä). Malmössä koneeseen tuotiin Ruotsista käännytettävät saattajineen ja mahdollisesti myös Norjasta käännytettäviä turvapaikanhakijoita. Malmöstä kone lensi Bagdadiin.

Bagdadissa lentokentälle ajoi bussi mukanaan irakilainen poliisi. Käännytettävät käskettiin pois koneesta ja jokaiselle annettiin 100 USD rahaa. Kaikki saattajat, mukaan lukien suomalaiset poliisimiehet, pysyivät koneen sisällä eikä heillä ollut minkäänlaista kontaktia irakilaisviranomaisten kanssa. Käännytettävät vietiin terminaalirakennukseen, heiltä otettiin henkilötiedot ja sormenjäljet ja päästettiin lähtemään. Suomen viranomaiset eivät mitenkään varmistaneet, että käännytettävät pääsevät Bagdadista turvallista reittiä turvallisena pidetylle kotialueelleen. Tämä herättää ihmetystä, sillä Irakin pohjoisosien kurdeille Bagdad on erityisen vaarallinen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavat kysymykset:

Miksi Bagdadiin käännytetään siitä huolimatta, että KHO on antanut ennakkoratkaisun,
jonka mukaan ketään ei tulisi sinne käännyttää?

Miksi käännytettävien turvallista paluuta kotialueelleen ei varmisteta, vaikka KHO on katsonut (2011:25), että näin pitää menetellä?

Kuka on päättänyt siitä, että käännyttämisiä Bagdadiin ryhdytään ylipäätään tekemään ja mitkä ministerit/ministeriöt ovat tietoisia käännytysten täytäntöönpanosta?

Kuka on päättänyt siitä, että valtion varoja käytetään käännytyksiin ja käännytettäville maksetaan 100 USD käännytyksen täytäntöönpanon yhteydessä?

Miksi Bagdadiin käännytetään turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole sieltä kotoisin?

Onko käännytysten täytäntöönpanosta sovittu Irakin viranomaisten kanssa ja
informoidaanko heitä mitenkään siitä, että Ruotsista tulevassa koneessa on myös Suomesta käännytettäviä? (Toisin kuin Ruotsilla, Suomella ei ole palautussopimusta Irakin kanssa)

_________________________________


Nelonen: Suomi palauttanut irakilaisia Bagdadiin vastoin oikeuden linjauksia

Helsingin ulkomaalaispoliisin epäillään rikkovan oikeuden päätöstä palauttaessaan Pohjois-Irakista kotoisin olevia turvapaikan hakijoita Bagdadiin.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Bagdadin turvallisuustilanne ei ole riittävä. Helsingin ulkomaalaispoliisin ja sisäasiainministeriön turvapaikkayksikön mukaan Bagdad on palautetuille vain läpikulkupaikka.

Yhteensä 29 Pohjois-Irakin kurdia on kaikessa hiljaisuudessa palautettu neljällä eri Air Finland -yhtiön tilauslennolla. Ensimmäinen lento tehtiin toukokuussa, viimeisin viime viikolla.

-- Lento on lähtenyt Helsinki-Vantaalta, mennyt Malmön kautta Bagdadiin. Mitä tietoja olen saanut näiltä käännytettäviltä, niin heidät on jätetty sinne Bagdadin lentokentälle oman onnensa nojaan. Tässä on outoa se, että täytäntöönpanoviranomainen on ryhtynyt näihin toimenpiteisiin vaan neljä kuukautta sen jälkeen kun korkein hallinto-oikeus totesi, että Bagdad on sellainen alue, jonne ei pitäisi ketään palauttaa, kertoo asianajaja Ville Punto.

Poliisin mukaan Bagdad on läpikulkupaikka ja jatkoyhteydet on hoidettu turvallisesti paikallisten viranomaisten kanssa. Jatkolennot ja bussit ovat olleet odottamassa. Asianajaja Ville Punton mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

-- No sen tiedon perusteella mitä olen saanut eräältä käännytetyltä, niin tämä ei pidä paikkaansa, vaan hän on joutunut itse järjestämään itselleen autokyydin kohti Kurdistania, Punto kertoo.

Sisäministeriön turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ei ole saanut tietoa heikosti järjestetyistä jatkokuljetuksista.

-- Minulla ei ole edes tietoa, että näin on tapahtunut, Repo sanoo.

Palautetun turvapaikanhakijan mukan hänen koneessaan oli kymmenen Suomesta palautettavaa ja 20 poliisisaattajaa. Malmössä koneeseen on tullut lisää palautettavia ja poliiseja. Kone on Bagdadissa saattajat pysyivät koko ajan koneessa eikä heillä ollut kontaktia Irakilaisviranomaisiin. Punto epäileekin, ettei Irakissa tiedetä Ruotsista tulevassa koneessa olevan Suomesta käännytettyjä. Suomella ei ole luovutussopimusta Irakin kanssa, Ruotsilla on.