sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Kaleva: Sudanilaiset ja somalialaiset tivasivat Haaviston kantoja maahanmuuttopolitiikasta

Kaleva: Sudanilaiset ja somalialaiset tivasivat Haaviston kantoja maahanmuuttopolitiikasta 16.10.2011

"Tuttu mies televisiosta", sudanilaisnaiset keskustelevat vilkkaasti suomen kielellä, kun kansanedustaja ja vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) astelee Ystävyystalo Villa Victorin juhlasaliin.

Lauantai oli monelle salissa istuvalle somalinaiselle ja -miehelle, maahanmuuttajalle, erityinen päivä. Moni heistä tuli Ouluun päivälleen kymmenen vuotta sitten. Kotimaa on läsnä monen mielessä.

Myös Haavistolla on paljon kokemuksia ja tietoa Afrikasta. Haavisto toimi ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä muun muassa Sudanin ja Somalian konflikteissa ja oli neuvottelemassa rauhasta Darfurissa.

Somalialaisten puolesta puhunut Hodan Nuur pakeni kotimaastaan Suomeen sodan jaloista. Nuur on asunut Suomessa kolme vuotta. Kolmen lapsen äiti asuu Oulussa yksin.

Nuur haluaisi helpottaa turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan saantia. Myös perheen yhdistäminen kestää Nuurin mukaan aivan liian kauan ja on tuskallista. Sairaanhoitajana Somaliassa työskennelleen Nuurin on myös vaikea saada työtä ilman hyvää suomen kielen taitoa.

"Haluamme, että Haavisto vie sanaa eteenpäin Suomen eduskunnalle. Haluamme muutoksia", Nuur vaati.

Lue lisää sunnuntain Kalevasta.