maanantai 17. lokakuuta 2011

Turkulainen: ”Älä laita broileria liedelle ilman paistinpannua”

Turkulainen: ”Älä laita broileria liedelle ilman paistinpannua” 17.10.2011

Miten käytän pyykkitupaa? Miten vaihdan jääkaapin tai uunin lampun?

Internetin videotietoiskuilla tarjotaan maahanmuuttajille neuvoja, joiden avulla heidän on helpompi selviytyä asumisessaan uudessa ympäristössä.

Ensimmäiset videot ilmestyivät keväällä 2010 ja ne saavat yhä runsaasti klikkauksia.

Tietoiskut löytyvät Suomen pakolaisapu ry:n ja Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksen nettisivuilta sekä Youtubesta.

Videot on ensisijaisesti suunnattu maahanmuuttajien ja pakolaisten parissa työskenteleville sekä äskettäin Suomeen muuttaneille. Ohjeista voi hyötyä myös kantaväestö.

– Yhtä lailla videoista voi olla hyötyä kantaväestön nuorelle, joka itsenäistyy, tai kehitysvammaiselle, joka muuttaa tukiasuntoon. Videoissa on hyödyllistä tietoa esimerkiksi siitä, miten vaihdetaan uunin lamppu tai miten pestään liesituulettimen suodatin, kertoo VertaisKoto-hankkeen hankejohtaja Elina Halme Suomen pakolaisavusta.

Osa tietoiskuista voi tuntua kantasuomalaisesta oudolta. Videoissa opastetaan muun muassa, että broilerinlihaa ei saa laittaa suoraan liedelle, vaan ruuan paistamiseen on käytettävä paistinpannua.

–  Kaikki videolla olevat tilanteet ovat oikeasti tulleet vastaan kotouttamistyössä. Esimerkiksi uunilla on yritetty lämmittää asuntoa talvella pitämällä uunin luukkua auki.

Youtubeen ilmestyttyään videot saivat valtavat kävijämäärät.

–  Jotkut, jotka eivät itse ole maahanmuuttajia, arvostelivat, että pidetäänkö maahanmuuttajia tyhminä, kun heille pitää opettaa tällaisia asioita. Suurin osa on kutienkin kokenut videot hyödyllisiksi.

Opastus on tarpeellista, jos maahanmuuttaja tulee esimerkiksi Afrikan maaseudulta eikä hänellä ole kokemusta kaupunkiasumisesta.

–  Jos henkilö on asunut vaikkapa pakolaisleirillä vuosia, niin ei ole mitenkään itsestään selvää, miten kerrostalossa toimitaan ja asutaan, Elina Halme kiteyttää.