torstai 13. lokakuuta 2011

HS: Taiteilija Riiko Sakkinen syyttää Lähi-idän instituuttia sensuurista

Helsingin Sanomat: Taiteilija Riiko Sakkinen syyttää Lähi-idän instituuttia sensuurista 13.10.2011

Kuvataiteilija Riiko Sakkinen syyttää Syyriassa sijaitsevaa Suomen Lähi-idän instituuttia sensuurista.

Sakkisen mukaan instituutti sensuroi ja yritti sensuroida hänen tekstejään sinä aikana, kun hän syys–lokakuussa asui kuukauden instituutin tiloissa Damaskoksessa näyttelyvaihtokeskus Framen lähettämänä residenssitaiteilijana.

Kiista sai alkunsa, kun Sakkinen syyskuun alussa vastasi Helsingin Sanomien HS-raadin lähettämään kysymykseen, joka kuului: "Voivatko länsimaat voittaa terrorisminvastaisen sodan?"

Sakkinen piti kysymystä hölmönä ja kirjoitti siihen ironisen vastauksen, joka alkoi näin: "Länsimaat voivat voittaa terrorisminvastaisen sodan ydinpommittamalla kaikki muslimimaat kivikaudelle, suorittamalla etnisen puhdistuksen, sulkemalla kaikki länsimaissa asuvat muslimit, heidän kanssaan veljeilevän aineksen ja muut toisinajattelijat leireille. . ."

Kun instituutin johtaja Ari Kerkkänen kuuli henkilökunnalta, mitä Sakkinen on vastannut, hän uhkasi katkaista Sakkisen residenssivierailun, jos tämä ei muuta vastaustaan.

"Alkuperäisen vastauksen olisi voinut tulkita herjaukseksi yhtä Syyrian uskontoa vastaan, eikä sellaista voinut suvaita instituutin vieraalta. Sakkinen olisi kirjoituksellaan vienyt pohjaa instituutin toiminnalta niin Syyriassa kuin laajemminkin Lähi-idässä", Kerkkänen sanoo.

Hänen mukaansa vastaus olisi voinut aiheuttaa instituutille turvallisuusriskin.

"Taisin rinnastuksena mainita Tanskan Muhammad-pilapiirrostapauksen ja ne seuraukset, mitä siitä tuli."

Lopulta Sakkinen muutti vastaustaan. Taiteilija pitää instituutin reaktiota liioiteltuna.

"Alistuin, koska en halunnut keskeyttää residenssiäni."

Sakkisen mukaan instituutti määräsi tapauksen jälkeen, että sillä on oikeus tarkistaa ennakkoon kaikki, mitä Sakkinen kirjoittaa Syyriasta residenssin aikana ja sen jälkeen.

Ari Kerkkänen kieltää sanoneensa näin.

"Voi olla, että kulttuurisihteerimme on esittänyt toiveen nähdä ennakkoon mahdolliset julkaistavat jutut, ja luulenkin, että näin on tapahtunut", Kerkkänen sanoo.

Instituutin kulttuurisihteeri Kati Lappeteläinen kertoo, että hänen ymmärryksensä mukaan esitarkistuspyynnön esitti Kerkkänen.

"Meillä on aikaisemmin ollut täällä kirjailijoita residenssissä, eikä heidän kanssaan ole ollut ongelmia. Emme olleet osanneet varautua asioihin, joita Sakkisen kanssa tuli esille", Lappeteläinen sanoo.