perjantai 13. marraskuuta 2009

Uusi Suomi: Suomi kyllästyi turvapaikkaruljanssiin – Turkish Airways koulunpenkille

Uusi Suomi: Suomi kyllästyi turvapaikkaruljanssiin – Turkish Airways koulunpenkille 13.11.2009

Rajavartiolaitos lähetti virkamiehensä Turkkiin kouluttamaan lentoyhtiöiden lähtöselvitysvirkailijoita, kun turvapaikkaa hakevia Venäjän kansalaisia - etupäässä tšetšeenejä - ilmestyi lokakuussa Helsinki-Vantaalle ennätysmäärä Istanbulin-lentojen kautta.

-Rajavartiomiehen toimivaltaa emme tietenkään voi Turkissa käyttää, mutta olemme kouluttaneet esimerkiksi Turkish Airlines -yhtiön virkailijoita Turkin viranomaisten luvalla. Siellä ei aikaisemmin ole välttämättä aina hoksattu, että matkustajien asiakirjat eivät ole olleet kunnossa, kertoo rajatarkastusyksikön päällikkö Pasi Tolvanen Uudelle Suomelle.

Tämän vuoden lokakuuhun mennessä noin 400 Venäjän kansalaista, lähes kaksinkertaisesti viime vuosien kokonaismäärään verrattuna, haki turvapaikkaa Suomesta. Lokakuussa määrä ryöpsähti ennätystasolle, kun 112 Venäjän kansalaista haki turvapaikkaa Suomesta. Näistä noin 30-40 tuli Suomeen Istanbulin kautta transit-matkustajina, jotka eivät tarvitse viisumia.

"Muutamia jäänyt jo Turkin päähän"

Tolvasen mukaan koulutus on jo tiukentanut matkustusasiakirjojen käsittelyä Turkissa.

-Kouluttajat ovat olleet siellä kaksi viikkoa, joiden aikana muutamia epäselviä tapauksia on jo jäänyt Turkin päähän.

Maahanmuuttoviraston mukaan rajavartiolaitoksen yhteistyö lentoyhtiöiden kanssa on normaalia, jos maahan tulee ihmisiä ilman päteviä asiakirjoja. Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kuitenkin myöntää, että turvapaikanhakijoiden tapauksessa vaatimus asiakirjoista ei ole ongelmaton.

-Ne, jotka joutuvat hakemaan turvapaikkaa, joutuvat usein käyttämään väärennettyjä asiakirjoja. Sehän näyttäytyy laittomana maahantulona. Rikosoikeudellisia seuraamuksia siitä ei kuitenkaan tule, koska heidän tapauksessaan asia on ymmärrettävä, Repo sanoo.

Myös epäselvillä asiakirjoilla Suomen rajalle tulleilla hakijoilla on oikeus hakemuksensa käsittelyyn. Tämän tapahtumisen rajavartiolaitos pyrkii Turkissa estämään.

Maahanmuuttovirasto ei erittele Venäjän kansalaisia etnisen taustan mukaan, joten tšetšeenien tarkkaa osuutta lokakuun tulijoista ei tiedetä. Viranomaisten arvio vaihtelee kolmasosasta kahteen kolmasosaan, joka tarkoittaisi jopa yli 70 tšetšeeni-hakijaa lokakuussa.


Ruotsin ovet kiinni - Suomi kiinnostaa

Turkin lentoreitin lisäksi tšetšeenihakijoita tulee Suomeen myös maateitse Schengen-alueelta, esimerkiksi Virosta. Tšetšeenihakijoiden lisääntymiselle on monta syytä.

-Venäjän ja Tšetšenian tilanne ei ole erityisesti muuttunut, mutta esimerkiksi Ruotsin ja Norjan turvapaikkaehdot ovat tiukentuneet, mikä tekee Suomesta houkuttelevan kohteen. Lisäksi taantuma vaikuttaa Venäjälläkin, sanoo maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Juha Similä.

Siitä viranomaiset ovat yhtä mieltä, että toiminta vaikuttaa järjestyneeltä.

-Kyllä toiminta organisoitua on, jos yhdessä kuukaudessa tulijoiden määrä kasvaa näin paljon, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Repo.

Viranomaisilla ei ole tietoa, onko aiemmin tšetšeenejä Suomeen tuonut, törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä epäilty kansalaisaktivisti Mikael Storsjö uuden aallon takana. Uusi Suomi ei tavoittanut Storsjötä kommentoimaan, onko hän yhä mukana toiminnassa.