perjantai 13. marraskuuta 2009

YLE: Rikollisjoukon epäillään välittäneen romanikerjäläisiä Suomeen

YLE Uutiset: Rikollisjoukon epäillään välittäneen romanikerjäläisiä Suomeen 13.11.2009

Poliisi on päässyt romanikerjäläisiä Suomeen välittäneen rikollisjoukon jäljille. Romanian poliisi on tehnyt kotietsintöjä ja ottanut kiinni 12 ihmistä epäiltynä romanikerjäläisten välittämisestä Suomeen.

Romanialainen uutistoimisto Rador kertoi kiinniotoista keskiviikkona. Henkilöt otettiin kiinni Romanian länsiosassa sijaitsevassa Aradin kaupungissa. 12 ihmistä vietiin kuultaviksi paikalliseen syyttäjänvirastoon. Toistaiseksi ei ole tiedossa pidätettiinkö epäilty rikollisjoukko.

Poliisin tietojen mukaan järjestäytynyt rikollisjoukko on ohjaillut kerjäläisten toimintaa Romaniasta käsin. Yhteensä liigassa epäillään olevan mukana 30 ihmistä.

Keskusrikospoliisi on jo jonkin aikaa epäillyt Suomeen ja erityisesti Helsinkiin levittäytyneiden romanikerjäläisten toimintaa järjestäytyneeksi rikollisuudeksi. Jo kesällä KRP oli sitä mieltä, että kerjäläisjoukkoja ohjaillaan selkeästi ulkopuolelta. Heitä on pidetty myös mahdollisen ihmiskaupan uhreina.

KRP on tehnyt yhteistyötä ja tietojenvaihtoa Romanian viranomaisten kanssa viime kesästä lähtien. Yhteyttä on pidetty myös muihin maihin, joissa romanien toimet ovat osoittautuneet rikollisiksi. Näin on käynyt esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Isossa-Britanniassa.

Helsingissä oli kesän aikana noin parisataa romanikiertolaista. Osa heistä kerjäsi kaduilla mutta osa myös kauppasi ruusuja tai toimi katuisoittajana.

Kesällä romanialaisten tekemät rikokset lisääntyivät Helsingissä. Poliisi otti romanialaisia kiinni muun muassa näpistyksistä ja lompakkovarkauksista.

YLE Helsinki/ Anna Eksymä