perjantai 13. marraskuuta 2009

Kansan Uutiset: Kristiinankaupungista pakolaisvihaa myös internetillä

Kansan Uutiset: Kristiinankaupungista pakolaisvihaa myös internetillä 13.11.2009

Valtakunnansyyttäjä Jorma Kalske on nostanut syytteen 29-vuotiasta kristiinalaista miestä vastaan kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Oikeidenkäynti on toinen joulukuuta. Se pidetään Kristiinankaupungissa ruotsiksi, koska koska syytetty on ruotsinkielinen.

Facebookiin ilmestyi kirjoitus otsikolla ”Inte mera asylsökande” (ei enää turvapaikanhakijoita). Se pysyi verkossa, kunnes keskustelupalstasta vastaava poisti sen. Syksyllä Kristiinankaupungissa herätti laajaa huomiota kokoomuksen valtuustoryhmän aloite, jossa vaadittiin SPR:n pakolaiskeskuksen sulkemista, jollei sen asukasmäärää rajata 50:een.

Keskustelu käy edelleen vilkkaana. Paikallislehti Suupohjan Sanomien nettiäänestyksessä 60 prosenttia puoltaa pakolaiskeskuksen säilyttämistä ja loput haluaisi sen lopettavan toimintansa paikkakunnalla. Äänestys on ollut käynnissä viikon. Lehti kertoo tuloksista ensi keskiviikkona.

Päätoimittaja Olli Pursinainen kertoo vastauksia tulleen ”hyvin paljon” verrattuna muihin äänestyksiin.

Keskusteluryhmässä 400 jäsentä

Valtakunnansyyttäjänvirasto on tutkinut kymmenen kirjoitusta, joista useisiin se perustaa syytteensä. Kirjoituksissa on käytetty (suomennettuina) muun muassa nimityksiä ”roskaväki” ja ”välivaltaa käyttäviä varkaita”. Raa´immissa niistä mies oli halunnut nähdä maahanmuuttajat eri tavoin kuolleina.

Mielipiteet oli suunnattu afrikkalaisperäisiä turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia kohtaa. Tapahtuneesta ovat kertoneet ruotsinkielinen Yle ja Hufvudstadsbladet-lehti.

Facebook-ryhmään kuuluu 400 jäsentä. Se toimii edelleen.

Kokoomusryhmästä lipesi yksi

Kokoomuksen valtuustoryhmä teki tämän kuun alussa aloitteen, pakolaiskeskuksen asukasmäärän rajoittamisesta tai lopettamisesta. Jos ehtoihin ei suostuta, ryhmä vaatii kaupunkia järjestämään asiasta kunnallisen kansanäänestyksen.

Kokoomuksen kahdeksasta valtuutetusta Jessika Bårdsnes-Malinen ei ole aloitetta allekirjoittanut. Hän kertoo tapaavansa turvapaikanhakijoita päivittäin koska työskentelee samassa rakennuksessa, kuin turvapaikanhakijoille järjestetään koulutusta.

Bårdsnes-Malinen on täysin päinvastaista mieltä siitä, että hän Kristiinankaupungissa kokisi turvattomuudentunnetta pakolaisten vuoksi, kuten aloitteessa sanotaan. Aloitteen on allekirjoittanut myös kansanedustaja ja kokoomusvaltuutettu Petri Pihlajaniemi.

Kunnallispoliitikoista pakolaiskeskuksen vahvimpana puolustajana pidetään kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Hans Nybomia (Rkp.). Keskusta ryhmän puheenjohtaja Peter Nygård on puoltanut keskusta.

Pakolaiskeskusta asuttaa noin 250 henkeä.