maanantai 15. maaliskuuta 2010

Salon Seudun Sanomat/Timo Harakka: Kiihkokieli

Salon Seudun Sanomat/Timo Harakka: Kiihkokieli 15.3.2010

Kun kirjoitat Googleen kirjaimet A-S-T, ohjelma tarjoaa jo kymmenen suosituimman hakusanan joukossa maahanmuuttoministerin nimen. Kun laitat hakukenttään koko nimen, Google ehdottaa sen yhteyteen: ”ulkomaalaislaki, eroa, nukkui, kaivoi nenää, nenä, itki”.

Meidän jokaisen velvollisuus on käydä lukemassa, mitä Astrid Thorsista kirjoitetaan. Heti kärkeen tulee vastaan seuraava luonnehdinta: ”Sisäministeriön rkp-juudas neekerinkyrpää neekerinsankkerista kärsivään kiimaiseen ja tautiseen vittuunsa mahlat reisille valuttava maahanmuuttoministeri.”

Pyydän anteeksi, että toistan lehdessä tällaista vajaaälyistä törkeyttä, jollaista kenenkään ei tarvitsisi lukea. Juuri siksi niin teinkin: jokaisella on oikeus välttyä saastalta. Mutta samalla sivuutamme henkisen väkivallan olankohautuksella, oikeutamme sen välinpitämättömyydellä.

Lue hetki keskustelupalstojen keskinäistä kiihottamista – ja kiihottumista – ja mieti: milloin tulee ensimmäinen uhri?

Eivätkö Jokelan ja Kauhajoen tragediat opettaneet suomalaisille, että väkivallalla uhkaaminen, väkivallasta puhuminen ja väkivallalla leikittely muuttuvat – väkivallaksi.

Oli itse asioista ihan mitä mieltä tahansa, niistä pitää väitellä asiallisesti ja erimielistä kunnioittaen. Eikä kyse ole edes politiikasta – vihapuhe, veriteoilla uhkaaminen on tullut ihan tavaksi. Kiihkokieli lisääntyy.

Viime viikolla 21-vuotias poika pyysi julkisesti anteeksi, kun hän oli netissä levittänyt suunnitelmia Joel Hallikaisen ja hänen perheensä tappamisesta. Joel Hallikaisen!

Jokaisen kunnon ihmisen täytyy irtisanoutua vihan lietsonnasta. Nyt. On puhuttava ääneen, ei ole lupa vaieta eikä pelätä.

Jos lähipiirissäsi on nettiuhkailija, sanallinen pahoinpitelijä, kerro hänelle, mitä hänen vihapuheestaan ajattelet. Että kukaan ei ansaitse sellaista kohtelua. Eikä se ole kirjoittajankaan arvon mittaista.

Koskaan se ei ole vain vitsi.

Matti Vanhasen Arla-boikotissa on kyse aivan eri asiasta. Se, että hän ei suostu ostamaan muuta kuin Valion maitoa, ei kai sentään ole rasistista. Se, että Suomen poliittinen johtaja ottaa näkyvästi kantaa, ei kai sentään ole vihapuhetta.

Ei, mutta harkitsemattomalla kansallisuhon purkauksellaan Vanhanen antaa esimerkkiä ja luvan kansalaisillekin reagoida äkkinäisesti, neuvottelematta ja väkivaltaisesti, kun ”ulkomaalaiset uhkaavat isänmaata”.

Kun protestin välineenä vielä on oma blogi, ei pääministerin päästö ainakaan vähennä nettiaggressiota.

Vanhasen edesottamuksille tekee yleensä mieli vain nauraa. Mutta valtion johdon kiihkokieli on aina vakavaa, ellei peräti pelottavaa.

Jos Ruotsin pääministeri ilmoittaisi boikotoivansa Nokian puhelimia, se olisi vahingollista. Ja jos Vladimir Putin kehottaisi venäläismielisesti syrjimään Stockmannia, YIT:tä, Atriaa – tai Valiota, joka operoi myös idässä – niin seuraukset olisivat ikävät.

Aktiivisia rasisteja Suomessa on todella vähän, mikä nähdäänkin seuraavissa vaaleissa perussuomalaisten pettymyksenä. Meillä on meneillään vielä kiihkoilun vaihe, kun vasta Neuvostoliiton romahdus purki pitkän patouman. Sovjetismin jälkeen sovinismi.

Isänmaallisuuskin on taitolaji. Pitää osata olla sopivasti ylpeä, mutta ei mollata naapuria. Kannattaa varoa kiihkokieltä: ylilyönnistä seuraa usein lyönti.

Kirjoittaja on Yleisradion toimittaja ja kirjailija.