perjantai 2. maaliskuuta 2012

Turun Sanomat: Koraanien häpäisytapaukset saivat turkulaismuslimit liikkeelle

Turun Sanomat: Koraanien häpäisytapaukset saivat turkulaismuslimit liikkeelle 2.3.2012
TSTV:Turkulaiskurdit vetoavat Norjan lainsäätäjiin (video, 2 min)
YouTube: Video mielenosoituksesta (5 min)

Maailmalla yleistyneet Koraanien häväistystempaukset saivat turkulaismuslimit liikkeelle. Turusta lähti perjantaina kaksi bussilastillista muslimeja Helsinkiin Norjan suurlähetystöön.

Pääasiassa kurdeista koostuva joukko haluaa vedota Norjan viranomaisiin, jotta maan sananvapautta koskevaa lainsäädäntöä muutettaisiin.

Vetoomuksen keskeinen tavoite on, että Koraanien häpäisemisestä langetettaisiin rangaistus.

– Asiaan on suhtauduttu välinpitämättömästi. Me haluamme vedota juuri Norjaan, koska siellä näitä häpäisyjä tehdään melko usein, vetoomuksen laatinut ja mielenilmauksen suunnitellut turkulainen Mohammad Azizi kommentoi.

Eniten raivoa on aiheuttanut tempaus, jossa neljä kurdimiestä häpäisivät islamia, polttivat Koraanin ja sylkivät sen päälle. Sen jälkeen he julkistivat tempauksensa netissä. Kurdeista valtaosa on muslimeja, mutta monet länteen muuttaneet ovat luopuneet uskostaan. Heidän joukossaan on myös ateisteja.

Bussiin noussut turkulainen Aftab Hushyar muistutti, kuinka vakavasti muslimit suhtautuvat häpäisyyn.

– Koraani on meille pyhä kirja islam enemmän kuin uskonto. Se on elämäntapa. Koraanin polttaminen ei ole sananvapautta vaan rikos, Hushyar toteaa.

Norjan suurlähetystölle luovutetussa vetoomuksessa muistutetaan, kuinka islam velvoittaa muslimit kunnioittamaan jokaisen maan lainsäädäntöä ja noudattamaan sitä, sekä olemaan yhteistyöhaluisia ja ystävällisiä jokaista kansaa kohtaan.