perjantai 8. lokakuuta 2010

Aamulehti: Autetaan niitä lähtömaissa

Aamulehti: Mari Kamaja: Autetaan niitä lähtömaissa 8.10.2010

Niin kutsuttujen maahanmuuttokriitikoiden pääsanoma on, että Suomeen ei pidä ottaa enää ulkomaalaisia. Ei ainakaan, jos he ovat köyhiä, vääränvärisiä tai harjoittavat väärää uskontoa. Tätä lausuntoa pehmennetään usein lisäämällä hurskaasti, että esimerkiksi pakolaisia pitäisi auttaa etusijassa lähtömaissaan.

Jostain syystä en vain ole kuullut kenenkään kertovan, kuinka se tehdään. Usein samat ihmiset vaativat sekä Suomen ovien sulkemista että kehitysavun leikkaamista.

Sinällään perusajatus on pohtimisen arvoinen. Tietenkin olisi parasta, jos pakolaisten lähtömaihin saataisiin pysyvä rauha, ketään ei vainottaisi eikä kukaan kärsisi nälästä. Yksilöä kohti on epäilemättä halvempaa parantaa elinoloja kotimaassa kuin kotouttaa häntä vieraaseen maahan.

Haluaisin vain, että joku viisas kriitikko aloittaisi keskustelun siitä, miten tämä temppu tehdään. Miten Suomi olisi valmis auttamaan hädänalaisia kotimaissaan? Löytyisikö maahanmuuttokriitikoilta todella solidaarisuutta järjestellä Suomen rahavirtoja niin, että apua riittäisi useammalle kuin nyt?

Kehitysavusta on syytä keskustella, sillä läheskään aina se ei toimi toivotulla tavalla. Siitä huolimatta on melkoisen itsekeskeistä vaatia sen lakkauttamista tarjoamatta mitään tilalle. Nyt olisi hyvien keskustelunavausten paikka.