torstai 14. lokakuuta 2010

Aamulehti: Mitä mieltä olet: Jussi Halla-aho on täysverinen maahanmuuton vastustaja?

Aamulehti: Mitä mieltä olet: Jussi Halla-aho on täysverinen maahanmuuton vastustaja? 14.10.2010

Poliittisesti korrektit nimittävät Jussi Halla-ahoa maahanmuuttokriittiseksi. Hän on kuitenkin täysverinen maahanmuuton vastustaja - vaikka perussuomalaisten Timo Soini kuinka väistelisi vastuuta puolueensa tuoreesta jäsenestä

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (ps) voi ensi eduskuntavaaleissa olla Timo Soinin jälkeen tunnetuin perussuomalaisten ehdokas.

Se ei tarkoita, että Halla-ahossa olisi erityisesti karismaattisen poliitikon aineksia. Edesmenneen itävaltalaisen Jörg Haiderin kaltaiseksi kansankiihottajaksi hänestä ei ole.

Ilmiö mies toki on.

Tuoreessa kirjassa yhdeksän kirjoittajaa pohtii Halla-ahon maahanmuuttoa koskevia väitteitä ja niiden motiiveja. Hallan vaaraksi on puolestaan nimetty syyskuussa julkaistu pamfletti, jossa valotetaan poliitikkojen kireitä maahanmuuttoasenteita vuosikymmenen ajalta.

Ja nyt Halla-aholla on taskussaan perussuomalaisten jäsenkirja. Tähän saakka hän on ollut puolueen listalla sitoutumattomana eduskuntaehdokkaana.

Yrittääkö Halla-aho tehdä pienen ihmisen asianajajaksi julistautuneista perussuomalaisista veljeksen Ruotsin maahanmuuttovastaisille ruotsidemokraateille?

Halla-aho on maahanmuuttovastainen, ei vain maahanmuuttokriittinen, kuten nykyisin on niin korrektia sanoa. Hän on blogissaan Scriptassa julistanut haluavansa "synnyttää, ylläpitää ja lisätä maahanmuuttovastaisia asenteita". Hän haluaa sulkea ovia humanitaariselta maahanmuutolta.

Vai varmisteleeko Halla-aho vain omia asemiaan gallupeiden perussuomalaisille lupailemaa rökälevoittoa ajatellen? Jos perussuomalaiset kasvaa pikkupuolueesta keskisuureksi, sen politiikkaa ei voi pyörittää yhden miehen, puheenjohtaja Timo Soinin showna.

Hallan vaaralla pelottelu ainakin antaa miehelle jokseenkin ansiotonta arvonnousua. Toistaiseksi Halla-aho tunnetaan lähinnä siitä, että hän on vuosikausia kirjoittanut näkemyksiään maahanmuuton ja maahanmuuttajien aiheuttamista ongelmista nettiin. Siellä Halla-ahon hengenheimolaiset ovat kerääntyneet Hommaforumiksi kutsutulle keskustelupalstalle.

Keskiluokan kanava

Halla-aho osaa asiansa. Hän on kärkäs havainnoimaan heikkouksia vastapuolen argumentoinnissa. Hän käyttää maahanmuuttoon liittyviä faktoja taitavasti. Hän perustelee sanomansa. Kannattajiensa mielestä niin hyvin, että he kutsuvat Halla-ahoa Mestariksi. Ja oikeasti, osa jopa ilmeisesti aivan tosissaan.

Halla-ahosta on tullut kanava keskiluokan maahanmuuttokritiikille. Hän kelpaa äänitorveksi, koska on korkeakoulutettu, vauraassa Helsingin Eirassa asuva kolmen lapsen isä.

Kelan tutkimusprofessori Heikki Hiilamo uskoo, että maahanmuuttovastaisuus on syrjäytymisvaarassa olevien pelkoa, osoitus epäonnistuneesta sosiaalipolitiikasta. Halla-aho kannattajineen osoittaa Hiilamon olevan väärässä.

Vähälle huomiolle on jäänyt, että Halla-ahon kirjoituksissa on muutakin kuin asiaperusteista maahanmuuttokritiikkiä. Osa Halla-ahon kirjoituksista henkii rodullisia ennakkoluuloja. Islamin uskoa Halla-aho kammoaa. Hän pitää islamia pedofiiliuskontona. Hän sanoo, että muslimeille ainoa sosiaalisesti hyväksyttävä tapa lähestyä naista on väkivalta.

Islamin herjaamisesta Halla-aho on joutunut käräjillekin. Nyt sakkotuomiota käsittelee hovioikeus.

Ei yhden asian mies

Sen verran poliitikkoa Halla-ahossa on herännyt, että hän kiistää olevansa vain yhden asian mies.

Halla-aho sanoo olevansa kiinnostunut myös kielipolitiikasta ja aselainsäädännöstä. Nato-jäsenyyden aika hänestä oli ja meni. Sivarin käynyt Halla-aho kannattaa yleistä asevelvollisuutta.

Helsingin kaupunginvaltuustossa Halla-aho on puolustanut kaupungin työntekijöiden oikeutta tupakoida tauoillaan ja esittänyt valtuutettujen kokouspalkkioiden leikkaamista. Hän on vastustanut kasvisruokapäivää Helsingin kouluihin. Hänen mielestään suvaitsevaisuuden ja avarakatseisuuden lisäämiseksi kouluihin pitäisi yhtä hyvin määrätä pakkopossupäivä.

Maahanmuuttoajatustensa Halla-aho sanoo olevan linjassa perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikan kanssa.

Eurovaaleissa torjuttu

Soini on pitänyt Halla-ahoon selvää hajurakoa. Vielä reilu vuosi sitten perussuomalaiset eivät huolineet Halla-ahoa listalleen eurovaaliehdokkaaksi. Soini kutsui halla-aholaisia TV2:n Pressiklubissa propellipäiksi.

Soinin suhtautumista Halla-ahoon helpottaa se, että suuretkin puolueet ovat nyt ottaneet maahanmuuttokriittisen retoriikan omakseen.

Halla-ahon tunnettuuskin Soinille kelpaa, koska ainakin vielä perussuomalaisten listoilla on vähän niin sanottuja kovia nimiä.

Halla-aho kiistää, että hän perussuomalaisten jäsenenä havittelisi puolueen johtopaikoille. Soini sitä tuskin sallisikaan.

Ministeriauton penkki Halla-ahoa varmasti houkuttaa. Eurovaalien ehdokasasettelukiista antaa viitteitä siitä, että vaikka vaalitulos mahdollistaisi, salkun Soini ojentaisi Halla-aholle vain pitkin hampain.


Hän: Jussi Halla-aho

Syntynyt 27.4.1971 Tampereella.

Asuu Helsingissä. Vaimo ja kolme lasta.

Opiskellut Helsingin yliopistossa pääaineenaan venäjää ja mm. kroatiaa, puolaa, ukrainaa, latinaa sekä kreikkaa.

Tekee suomi-ukraina-sanakirjaa yhteistyössä kääntäjä Juri Zubin kanssa. Aiemmin työskennellyt Helsingin yliopiston slavistiikan ja baltologian laitoksella tutkijana ja muinaiskirkkoslaavin tuntiopettajana.

Oli ehdolla eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa. Tuli valituksi 2008 kunnallisvaaleissa Helsingin valtuustoon sitoutumattomana perussuomalaisten listalla. Pyrkii perussuomalaisena eduskuntaan kevään 2011 vaaleissa.

Kirsi Hölttä

Aamulehti, Helsinki