maanantai 11. lokakuuta 2010

Aamulehti: Tähtioppilas Nasima Razmyar saanut vihapostia

Aamulehti: Tähtioppilas Nasima Razmyar saanut vihapostia 11.10.2010

Sunnuntaina illalla Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa nähtiin surumieliseltä vaikuttanut tähtioppilas Nasima Razmyar.

Afganistanin Kabulissa syntynyt Razmyar kertoi ohjelmassa, että esiintyminen tanssiohjelmassa on alkanut herättää pahoja puheita hänen yhteisössään.

Razmyar kertoo Ilta-Sanomille saaneensa vihapostia sekä täysin tuntemattomilta että tutuilta ihmisiä.

- Minulle on sanottu, että kuinka hävytöntä ja väärää tämä touhu on, Razmyar sanoo lehdelle.

25-vuotias Razmyar tanssii ohjelmassa Jani Rasimuksen kanssa.

Nainen kertoi syyskuussa Aamulehden Sunnuntain Ihmisille, että ollut ennen tanssiohjelmaa ottanut elämässään paritanssiaskeltakaan.

Hän kuitenkin sanoi olevansa myös suomalainen nainen ja päättäneensä oppia tanssimaan.

Nasima Razmyar sanoi silloin, että osallistuminen tanssiohjelmaan vaati paljon rohkeutta. Hän tiesi tanssimisen herättävän hänen yhteisössään "vähintäänkin keskustelu".

Razmyar on kulkenut pitkän tien. Muutti ensin lapsuusperheensä kanssa Moskovaan, sitten Neuvostoliiton romahdettua ja Afganistanin poliittisen tilanteen muututtua kahdeksanvuotiaana Rovaniemelle turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen. Kasvanut ja käynyt peruskoulunsa Helsingin Käpylässä.

Monika-naiset liitossa projektipäällikkönä työskentelevä Razmyar valittiin vuoden pakolaisnaiseksi 2010.

_____________________________________________

HBL: Nasima får kritik av sina landsmän

Exilafghaner i Finland gör livet svårt för Nasima Razmyar, en av deltagarna i tävlingen Dansar med stjärnor på MTV3. Hatbrev och glåpord har blivit en del av vardagen sedan hon började synas på tv som Jani Rasimus danspartner.

Nasima berättade i programmet på söndag kväll att förra veckan var den värsta hittills.


– Bland mina landsmän har många ifrågasatt att en ung kvinna deltar i ett program av den här typen. Skam är ett ord som använts, säger hon. Både helt okända personer och folk hon känner har kritiserat henne i hårda ordalag. Också hennes familj har fått del av fördömandet. Själv anser hon inte att hon gjort något olämpligt.


– Det här var ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. Jag hoppas kunna använda plattformen för att sprida information om det jag tycker är viktigt. Jag har dessutom alltid velat dansa, men aldrig haft möjlighet.


Nu tänker jag ta ut allt jag kan av det här, sade hon inför starten.


Under våren valdes Nasima Razmyar till Årets flyktingkvinna av Finlands Flyktinghjälps styrelse. I motiveringen framhölls att hon meriterat sig genom att främja jämställdhet och likaberättigande. Razmyar har under många års tid arbetat för att förbättra invandrarkvinnornas och invandrarflickornas ställning.


– Man får aldrig nöja sig med något som är mindre än det man drömt om, åtminstone inte om man aldrig har försökt, sade hon i det sammanhanget.


Nasima Razmyar är född i Kabul och 25 år gammal. Hon flyttade på grund av sin fars diplomattjänst till Moskva som femåring. Familjen kunde inte återvända till sitt hemland och hon kom till Helsingfors mottagningscentral år 1992. Hon har vuxit upp och gått i skola i Kottby.