maanantai 11. lokakuuta 2010

Keskipohjanmaa: Jouni Nikula: Pizzeriansa ansainneet

Keskipohjanmaa: Jouni Nikula: Pizzeriansa ansainneet 11.10.2010

Olen tehnyt Kälviän Sibelistä kaksi juttua, toisen Kokkola-lehteen, toisen Keskipohjanmaahan. Yhtään toimittaja-pizzaa eli jutunteon yhteydessä ilmaiseksi tarjottua ruokaa en ole saanut.

Silti Kälviän ensimmäistä maahanmuuttajien pyörittämää ruokapaikkaa on pakko kehua.

Kälviä oli vielä vuosi sitten harmaata aluetta kebab-pizzerioiden luvatussa maassa. Sibelin omistaja, suomalaistenkin suosimasta Turkin Alanyasta kotoisin oleva Mehmet Yilmaz ilmoitti lauantain Keskipohjanmaassa, että syynä oli rohkeuden puute.

Yilmazin mukaan esimerkiksi kokkolalaiset pizzeria-yrittäjät eivät uskaltaneet laajentaa Kälviälle, koska paikkakuntaa pidettiin rasistisena.

Onneksi Yilmaz ei uskonut liian isot siivet saaneita puheita. Hänen mukaansa kohta vuoden vanhan Sibelin vastaanotto Kälviällä on ollut ”todella hyvä”. Jyrmyiltä näyttävät kylän miehetkin ovat ottaneet paikan omakseen.

Jos Kälviällä on rasismia, se kukkii ainoastaan viikonloppuyön uhossa. Sunnuntaina ollaan taas ihmisiksi ja haetaan Sibelistä pizzat ja kebabit. Jokainen tajuaa, että hyvin palvelevaan maahanmuuttajaan kannattaa pitää hyvät välit.

Yilmaz sanookin, että esimerkiksi Ylivieskassa, jossa Sibelillä on yli kahdeksan vuoden tarina, hänet tuntee jo noin kahdeksankymmentä prosenttia kaupunkilaisista.

En tiedä, mistä puheet kälviäläisten muukalaisvihasta ovat lähtöisin. Onhan paikkakunnalla isänmaa-henkisyyttä, ja joka toinen harrastaa metsästystä. Tervejärkisessä päässä niillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä rasismin kanssa.

Todellisuudessa peruskälviäläinen on sympaattisen vaatimaton, aluksi ujo, mutta pohjimmiltaan erittäin lämmin, toisia arvostava ja sanansa mittainen ihminen. Kälviäläinen on niin aito, että roolia ei vedetä edes oman edun nimissä.

Sellaiset ihmiset ovat pizzansa ja kebabinsa ansainneet.