perjantai 8. lokakuuta 2010

HS: Muutos 2011 on uusin tulokas suomalaisella puoluekartalla

Helsingin Sanomat: Muutos 2011 on uusin tulokas suomalaisella puoluekartalla 8.10.2010

Suomi sai perjantaina uuden puolueen, kun oikeusministeriö hyväksyi 5 000 kannattajakorttia keränneen Muutos 2011 -yhdistyksen hakemuksen puolueeksi.

Puolue aikoo asettaa ehdokkaita ensi kevään eduskuntavaaleihin kaikissa vaalipiireissä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Muutos 2011:n kärkiteemoja ovat suora demokratia, Suomen kansalaisten etu sekä sananvapaus. Epäkohtina se pitää nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa sekä väkivalta- ja seksuaalirikoksista annettuja tuomioita, joita puolue pitää liian lievinä.

Muutos 2011 esittää sitovien kansanäänestyksen huomattavaa lisäämistä Sveitsin malliin. Sitova kansanäänestys tavallisesta laista olisi järjestettävä, jos 35 000 kansalaista niin vaatii.

Samoin kansanäänestys perustuslain muuttamiseksi tai korkean virkamiehen erottamiseksi voitaisiin järjestää, jos 35 000 kansalaista tekee asiasta aloitteen.

Puolueen mukaan sananvapautta ei tule kaventaa ennakkosensuurijärjestelmillä tai tulkinnanvaraisella lainsäädännöllä. Tämä koskee myös tietoverkkoja.

Puolueella ei ole yhtenäisiä kantoja esimerkiksi EU:hun tai talouspolitiikkaan.

Muutos 2011 sai alkunsa Hommaforum-keskustelupalstan aktiivien keskuudessa syksyllä 2009. Sen nykyinen puheenjohtaja on turkulainen oikeustieteiden ylioppilas Jiri Keronen, 25.

Miska Rantanen