maanantai 4. lokakuuta 2010

YLE: Päivänkakkaranaiset valloittavat Eurooppaa

YLE Turku: Päivänkakkaranaiset valloittavat Eurooppaa 4.10.2010

Turussa kehitetty maahanmuuttajanaisten kotouttamisohjelma on herättänyt kiinnostusta myös muualla maailmalla. DaisyLadies -niminen ryhmä perustettiin kahdeksan vuotta sitten.

Ryhmän tarkoituksena on suomen kielen opetuksen lisäksi opetella tavallista suomalaista arkielämää. Maahanmuuttajanaiset laittavatkin yhdessä ruokaa, tekevät käsitöitä ja kuntoilevat.

Nyt toimintamuotoa esitellään uudessa EU-rahoitteisessa opetuselokuvassa, jota jaetaan ympäri Eurooppaa. Kouluille, yrityksille ja yhteisöille suunnattu opetuselokuva käännetään usealle eri kielelle.

DaisyLadiesin perustaja Hissu Kytö on innoissaan toimintamuodon leviämisestä myös muualle.

- Daisy Ladiesistä ja minusta on tehty esimerkkitapaus. Se oli yllättävää ja ihanaa, että joku muu maa huomaan niin hyvän toiminnan, Kytö iloitsee.

Kytö on kiertänyt ympäri Eurooppaa erilaisissa projekteissa ja samalla kertonut turkulaistoiminnasta. Ensi vuodeksi on suuria suunnitelmia.

- Ensi vuoden syksyllä kutsutaan tänne eri maista naisia ja jutellaan siitä, miten DaisyLadiesit leviäisivät koko Eurooppaan.

Huomioon otetaan myös nuoret ja eläkeläiset

Alunperin maahanmuuttajanaisille perustettu ryhmä on laajentunut nyt myös nuoriin ja eläkeläisiin. DaisyYoungClubissa maahanmuuttajanuoret keskustelevat heitä askarruttavista asioista ja saavat ohjausta työnhakuun, harrastuksiin ja opiskeluun.

DaisyEläkeläiset ry:n tarkoituksena on ehkäistä vanhempien maahanmuuttajien jäämistä ulkopuoliseksi yhteiskunnallisista asioista.

Kydön mukaan on tärkeää, että yhteistyötä tehdään myös muiden yhdistysten kanssa. DaisyEläkeläiset muun muassa lähtevät Raision eläkeläisryhmän kanssa Tallinnaan.

- Se on tutustumis- ja hyväksymismatka, kun pienessä paatissa jaetaan yhdessä pienet hytit eri maista kotoisin olevien kanssa.

Tunnuksena päivänkakkara

DaisyLadies ry sai nimensä sitkeästä ja vahvasta päivänkakkarasta. Kukka kuvastaa mainiosti ryhmän naisia, Kytö kertoo.

- Päivänkakkara on hyvin vaatimaton kukka. Vaikka astut sen päälle, se nousee ylös yhtä komeasti. Se ei tarvitse muuta kuin lämpöä, aurinkoa ja jotakin ravintoa.