maanantai 14. maaliskuuta 2011

YLE: Jyväskylän ostolääkärit Virosta

YLE Keski-Suomi: Jyväskylän ostolääkärit Virosta 14.3.2011

Jyväskylän lääkäripalvelujen kilpailutus ratkesi virolaisytiön hyväksi. Jyväskylä ostaa lääkäripulan torjumiseksi viisi yleislääkäriä toukokuusta vuoden loppuun. Hankintapäätöksen perusteina olivat hinta ja laatu.

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen lääkärit toimittava yhtiö on SPCDoctor Öu. Tarjouskilpailuun tuli viisi tarjousta, joista kaksi hylättiin puutteellisina. Kilpailutuksen pisteytyksestä kolme neljäsosaa painotti hintaa.

Yhteistoiminta-alueen terveysasemilla on ollut pitempiaikainen lääkärivaje. Vajetta on pyritty ratkaisemaan rekrytointia tehostamalla, mutta lisäksi perusturvalautakunta päätii ostolääkäreiden kilpailuttamisesta viime joukukuussa.

- Lääkäreiden saanti on ongelma kaikkialla Suomessa, eikä Jyväskylä ole poikkeus, sanoo avosairaanhoidon ylilääkäri Sakari Ritala.

Kilpailutuksen laatuperusteina oliva lääkärin koulutus ja työkokemus terveyskeskuksessa. Lisäksi valittavien lääkäreiden on oltava suomen kielen taitoisia ja hallittava terveydenhuoltoalan ammattikieli. Vaadittu tutkinto on lääketieteen lisensiaatti, ja valituilla on oltava Valviran lupa toimia lääkärinä Suomessa.

- Hyväksyttävällä lääkärillä pitää olla suomalaisen tason mukainen ammattiosaaminen. Edellytämme esimerkiksi käypä hoito -ohjeiden hallintaa sekä lainsäädännöllistä osaamista. Lääketieteellisen osaamisen on oltava vankka, sillä hankittavien lääkäreiden on kyettävä työhön pian sopimuksen allekirjoituksen jälkeen, Ritala sanoo.

Ritalan mukaan lääkärit saavat perehdytystä, mutta ammattiosaamisen vaatimustaso on sama kuin suomalaisen lääkärin rekrytoinnissa.

- Yleislääkärin työssä kielitaidolla on ammattiosaamisen lisäksi keskeinen merkitys. Ammattiosaamista ja kielitaitoa tullaan arvioimaan tapaamisessa, Ritala sanoo.

Sopimuksia SPCDoctor Öu:n kanssa tehdään aikaisintaan kolmen viikon kuluttua, sillä päätöksen valitusaika on kaksi viikkoa. Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus kattaa Jyväskylän, Muuramen, Hankasalmen ja Uuraisen.