tiistai 15. maaliskuuta 2011

Kouvolan Sanomat: Puhekumppani olisi poikaa kielikurssin jälkeen

Kouvolan Sanomat: Puhekumppani olisi poikaa kielikurssin jälkeen 15.3.2011

Kouvolalaiset voisivat helpottaa maahanmuuttajien kotutumista edes keskustelemalla näiden kanssa.

Kouvolan valtuusto hyväksyi maahanmuutto-ohjelman vuosi sitten. Maahanmuuttajille pyritään suomaan mahdollisuus hyvään alkuun uudessa kotikunnassa. Maahanmuuttaja on kuntalainen, ja maahanmuuttajapalvelut ovat kunnan peruspalveluita.

Tavoitteena on, että maahanmuuttaja työllistyy 3 vuodessa. Tämä on haaste, jonka eteen maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri toivoo nähtävän vaivaa.

Maahanmuuttajan pitäisi päästä nopeasti opettelemaan kieli. Juhlapuheissa korostetaan kielen tärkeyttä, mutta käytännössä asia tyssää usein siihen, että rahaa kielikoulutukseen ei ole.

Moni maahanmuuttaja on päässytkin kielikurssille Kouvolassa. Kurssin käyneet haluaisivat treenata orastavaa kielitaitoaan. Mutta missä he tapaavat suomalaisia, joiden kanssa puhua?

Kurri toteaa, että etenkin nuoret miehet saattavat olla hyvin yksinäisiä.

Kotoutuminen ei tapahdu viranomaisvoimin -ja ohjein. Maahanmuuttajien tueksi kaivataan lisää tavallisia ihmisiä, normaaleja suomalaisia perheitä.
- Tämä auttaisi vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, mutta myös omaa vastuun ottamista.

Maahanmuuttajille olisi tärkeää nähdä, kuinka suomalaiset elävät ja kasvattavat lapsiaan.
- Käytännössä heidät kuitenkin sijoitetaan sinne, missä on tyhjiä asuntoja. Näissä kerrostaloissa naapureilta ei juurikaan tukea tule.
[…]
Kuvateksti:
Kouvolan maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri tietää, että kouvolalaiset ovat kotoisin yli 80 maasta. Valtaosa viime vuonna tulleista yli 130 pakolaisesta tuli omatoimisesti ja etsi itse asunnon. Kiintiöpakolaisina tuli 24 kongolaista.