tiistai 15. maaliskuuta 2011

YLE Helsinki: Romaneiden majoittaminen jakaa Helsingin valtuutettujen mielipiteet

YLE Helsinki: Romaneiden majoittaminen jakaa Helsingin valtuutettujen mielipiteet 15.3.2011

Helsingin suurimmat valtuustoryhmät ovat erimielisiä romanikerjäläisten majoitusratkaisuista. Kokoomus taipuu vain hätämajoituksen järjestämiseen, vihreät ja SDP olisivat valmiita pysyvämpiin ratkaisuihin.

Romanisiirtolaisten mahdollisista majoitusratkaisuista keskusteltiin tänään Vapaa liikkuvuus -verkoston järjestämässä tilaisuudessa. Verkosto on ehdottanut keskustelun pohjaksi viittä eri majoitusvaihtoehtoa, jotka olisivat Rastilan leirintäalueen ohella romaneille perustettu oma leirintäalue, konttikylä, asuntola tai hostelli.

Kokoomuksen valtuustoryhmä tarjoaisi romaneille kuitenkin vain hätämajoitusta, sanoo ryhmän puheenjohtaja Laura Räty.

- Emme kannata Helsinkiin pysyvien asumisjärjestelyjen rakentamista millekään etniselle ryhmälle. Emme halua, että kaupunki on mukana rakentamassa tänne kerjäläisleirejä tai mitään muutakaan yhden etnisen ryhmän asumisjärjestelyä.

Mikäli väliaikaisia leirejä syntyy, on poliisilla oikeus puuttua niihin.

- Näiden laittomien leirien suhteen tilanne on hankala, niin kauan kuin ei muodostu välitöntä vaaraa ihmisille, esimerkiksi tulipalovaaraa, niin ollaan varmaan kohtuullisella tasolla, mutta se ei ole ratkaisu pysyvästi. Meidän mielestämme näihin leireihin pitää puuttua, me emme halua niitä Helsinkiin.

Päätöstä asumisratkaisusta kiirehditään

SDP on päättänyt, että erilaisia vaihtoehtoja on selvitettävä ja niistä päätettävä paras, sanoo valtuustoryhmän vapapuheenjohtaja Thomas Wallgren.

- Se voisi olla joku halpa tuettu leirivaihtoehto tai asuntola. Se kuvitelma, että jättämällä tekemättä mitään, ratkaisemme ongelmia, se ei tule onnistumaan.

Kaupungin romanityöryhmän on määrä tehdä esityksiä vaihtoehdoista huhtikuun loppuun mennessä, SDP kuitenkin haluaisi saada asian poliittisen johdon käsittelyyn jo maaliskuun lopussa, jotta päätöksiä päästäisiin tekemään aiemmin.

- Liian isoihin, kalliisiin ratkaisuihin ei löydy riittävää tahtoa. Se että ei tehdä mitään, johtaa ongelmiin. Osaaminen on puuttunut siitä, miten tämä asia ratkaistaan, Wallgren toteaa.

Ensiavuksi oma leiri

Vihreät ajavat romaneille oman leirin perustamista mahdollisimman pian, sanoo valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Emma Kari.

- Lähdettäisiin liikkeelle siitä, että kesällä tarjottaisiin maksua vastaan leirintäalue, jonne nämä ihmiset voisivat kesän aikana leiriytyä, ettei meille synny pieniä leirejä metsiin, joita poliisi on koko ajan hajottamassa. Se ei ole näiden ihmisten oman turvallisuuden kannalta hyvä, eikä se kyllä ole kaupunginkaan kannalta hyvä ratkaisu.

- Nyt on korkea aika päästä tekemään jotain. Tämä on nyt kolmas kesä, kun tästä keskustellaan, tämä alkaa olla jo aika järjetöntä.

Vapaa liikkuvuus -verkoston ehdotuksen mukaan sekä leirintäalueella että konttikylässä tulisi olla sähköliitäntä, vesipiste, peseytymis- ja saniteettitilat sekä yhteiskeittiö. Kontit sopisivat leiriä paremmin myös talviaikaiseen asumiseen. Asuntolaan voitaisiin ottaa mallia nykyisistä asunnottomien palveluista.