keskiviikko 12. lokakuuta 2011

MTV3: Sisäministeri Räsänen: Oleskelulupia ulkomaan isovanhemmille

MTV3: Sisäministeri Räsänen: Oleskelulupia ulkomaan isovanhemmille 12.10.2011

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) olisi valmis myöntämään oleskeluluvan nykyistä useammalle ulkomaalaiselle isovanhemmalle. Turun Sanomien mukaan sisäministeriö selvittää parhaillaan, kuinka ulkomaalaislakiin sisältyvää inhimillisen harkinnan pykälää tulkitaan ja pitäisikö sitä muokata.

Oleskelulupaa hakee vuosittain noin parisen sataa isovanhempaa. Räsänen sanoo lehdelle, että Suomessa on tehty joitakin "yleisen oikeustajun mukaan kohtuuttomia ratkaisuja".

– Tarkoitus on nyt selvittää, miten kohtuuttomiksi koetut tilanteet voitaisiin välttää.

Räsäsen mukaan kaikille isovanhemmille ei kuitenkaan ole tarkoitus saada oleskelulupaa, eikä myöskään ulkomaalaislain perhekäsitystä olla laajentamassa.

Viime vuonna kahden isoäidin, egyptiläisen Eveline Fadayelin ja venäläisen Irina Antonovan, taistelu oleskeluluvista herätti suurta huomiota mediassa.

__________________________________________________

Turun Sanomat: Ramadan Kostanican käännyttäminen keskeytyi

Helsingin hallinto-oikeus on tänään aamulla tehnyt päätöksen Ramadan Kostanican käännyttämisen keskeyttämisestä. Kostanica on 87-vuotias Kosovon albaani, joka asuu Turun Varissuolla lähisukulaistensa luona. Omaisten mukaan isoisä ei selviydy arjesta yksin.

Kostanican ensimmäiseen oleskelulupahakemukseen tuli kielteinen päätös, ja isoisää uhkasi käännyttäminen pois Suomesta. Perhe valitti asiasta hallinto-oikeuteen, joka teki väliaikaisen keskeyttämispäätöksen lisäselvitysten jälkeen.

– Lopullinen päätös saadaan ehkä ensi kesänä. Joka tapauksessa sitä on odotettava kuukausia, arvioi asianajaja Leo Hertzberg.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) olisi valmis myöntämään oleskeluluvan nykyistä useammalle ulkomaalaiselle isovanhemmalle. Sisäministeriö kartoittaa, kuinka ulkomaalaislakiin sisältyvää inhimillisen harkinnan pykälää nykyisin tulkitaan ja pitäisikö sitä muuttaa.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan oleskelulupaa hakee vuosittain pari sataa isovanhempaa.

– Yleisen oikeustajun mukaan meillä on tehty joitakin kohtuuttomia ratkaisuja. Tarkoitus on selvittää, miten kohtuuttomiksi koetut tilanteet voitaisiin välttää, Räsänen sanoo Turun Sanomille.

Lain mukaan isovanhemmat eivät kuulu ydinperheeseen.

– Tavoitteena ei ole, että kaikille isovanhemmille tulisi oikeus voida jäädä tänne. Ulkomaalaislain perhekäsitystä ei myöskään ole tarkoitus laajentaa, Räsänen korostaa.

---

Perhesiteen perusteella tehdyt oleskelulupahakemukset ovat ruuhkauttaneet Maahanmuuttoviraston. Viranomaisten käsiteltävänä on parhaillaan noin 9 000 hakemusta. Eniten ovat lisääntyneet somalialaisten hakemukset.
Vireillä on 5 800 somalialaisten, 320 irakilaisten ja 2700 muiden kolmannen maan kansalaisten oleskelulupahakemusta, kertoo maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Anna Hyppönen.

Vuosittain hakemuksista arviolta parisataa koskee jo Suomessa asuvien iäkkäitä vanhempia. Ensimmäistä oleskelulupaa tulisi maahanmuuttoviraston mukaan hakea jo ennen Suomeen saapumista.
- Lähtökohta on että luvat haetaan ennen maahantuloa. Viisumit ovat matkailua varten. Jos tullaan maahan viisumilla vaikka aiotaan jäädä, niin kyllähän siinä viranomaisia harhautetaan, toteaa turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Oleskelulupahakemuksen voi tehdä Suomessa asuva perheenjäsen eli perheenkokoaja, joka jättää hakemuksen asuinkuntansa poliisille.