FST/OBS: Somalit Pohjoismaissa radikalisoituvat. Kuinka suuri terroriuhka on? 15.1.2010
Studiotoimittaja:
Alkavatko Pohjoismaiden somalit radikalisoitua. Tätä kysytään etenkin Ruotsissa ja Tanskassa. Somalian voitokas islamistinen sissiliike yrittää värvätä väkeä maailmalla, myös Ruotsissa. Tanskaa vavisutti pari viikkoa sitten murhayritys, jonka jäljet johtivat Somaliaan ja al-Qaidaan.
[tanskalaisen pilapiirtäjän murhaa yrittänyt somali saapuu ambulanssissa oikeustalon eteen]
Toimittaja Mette Nordström:
Epätavallinen näky Århusin oikeustalon edessä. Poliisin luodeista haavoittunutta murhaa yrittänyttä miestä tuodaan. Hänet tuntevat eivät käsitä miten näin on voinut käydä.
Najmo Jarak, naapuri: [somalinainen hijabissa]
Hän oli hyvä ihminen. En tajua mitä hänelle tapahtui.
[pilapiirtäjän asunto ulkopuolelta]
Toimittaja:
28-vuotias Tanskan somali tunkeutui uudenvuodenaattona tähän asuntoon kirveellä aseistettuna. Täällä asuu mies Muhammed-pilakuvien takana. Piirtäjä Kurt Westergård selvisi hyökkäyksestä vammoitta. Somali- ja muslimijärjestöt sanoutuivat irti tapahtuneesta. Poliisi kuitenkin tunsi tekijän.
Jacob Scharf, Tanskan turvallisuuspoliisin päällikkö:
Epäilemme häntä yhteyksistä somaliterroristijärjestö al-Shababiin ja al-Qaidaan Itä-Afrikassa.
[naamioituneita sotilaita]
Toimittaja:
Tältä al-Shababin taistelijat näyttävät. Nämä ovat kuulemma alokkaita leirillä Mogadishun lähellä. Al-Shabab on islamistinen sissiliike, joka valvoo eteläistä Somaliaa ja pääosaa pääkaupunki Mogadishusta. [kartta al-Shababin hallitsemista alueista] Se pyrkii luomaan koko maasta tiukan islamilaisen, mielellään naapureistakin. Sillä uskotaan olevan läheiset suhteet al-Qaidaan, etenkin läheisessä Jemenissä.
[Rinkeby]
Toimittaja:
Miten Tukholman maahanmuuttajalähiö Rinkeby tähän liittyy? Täälläkin pelätään al-Shababin lonkeroiden ulottuvan tänne asti. Nuoriso-ohjaaja Khadafi Hussein on niitä harvoja, jotka uskaltavat puhua fundamentalistien tulosta. Hän vahvistaa, että al-Shabab on yrittänyt värvätä Ruotsin somaleja taisteluihin.
Khadafi Hussein, nuoriso-ohjaaja, Rinkeby:
Se on värvännyt 20 nuorta nuorisotaloilta ja monitoimikeskuksista. 20 värvättyä ja heidän opettajansa ovat lähteneet Somaliaan. He ovat sotineet ja heitä on kaatunut Somaliassa.
Toimittaja:
Miksi Rinkebyssä värvätään?
Khadafi Hussein:
He ovat Ruotsin kansalaisia. Näistä nuorista muokataan itsemurhapommittajia. Nuoria käytetään hyväksi, koska he voivat matkustaa kaikkialle ruotsalaisine passeineen ja taustoineen. Al-Qaida lähestyy al-Shababia löytääkseen somalinuoria lännestä. Vanhemmat eivät uskalla puhua tästä. He pelkäävät sukulaisten puolesta, jotka asuvat Mogadishussa.
Toimittaja:
Miten Ruotsiin palaavien värvättyjen käy, huolestuttaa myös Ruotsin suojelupoliisia.
Mats Palsson, Säpon terrorisminvastaisen yksikön päällikkö:
Heillä on usein taistelukokemusta. Ympäristö, jossa he ovat eläneet on vaikuttanut heihin myös henkisesti. Kaiken sen kotiin tuominen aiheuttaa ongelmia. Heillä on kyky, taito ja halu tehdä jotain kotikentällä.
[kuvaa Helsingin kaduilta ja Supon toimiston edestä]
Toimittaja:
Suomen Supo ei halua antaa aiheesta lausuntoa, koska sillä ei ole mitään lisättävää lehtien julkaisemiin tietoihin. Supo kuitenkin seuraa Suomen ja Somalian välistä henkilöliikennettä. Helsingin Sanomat kirjoitti Supon uskovan Suomessa olevan tai olleen noin kymmenkunta ihmistä, joilla on yhteyksiä eri terroristiverkostoihin. Supo ei mainitse yksittäisiä maita, ja terroriuhkaa pidetään täällä pienenä. Sosiaalityöntekijä Mukhtar Abib auttaa afrikkalaistaustaisia nuorisorikollisia. Hän ei usko Al-Shababin yrittäneen värvätä Suomessa.
Mukhtar Abib, sosiaalityöntekijä, Helsinki
Mitään siihen suuntaan viittaavia tietoja tai signaaleja ei minun tietooni ole tullut. Tietysti täytyy muistaa, että Suomikin on osa globalisoituvaa maailmaa ja mitä tapahtuu muualla, se mahdollisesti meilläkin voi joskus tapahtua.
Toimittaja:
No ollaanko sitten somaliyhteisössä huolestuneita siitä, että nuorukaiset voisivat radikalisoitua täällä?
Mukhtar Abib:
Ilahduttavinta on viime aikoina, että somalitaustaiset ihmiset, varsinkin aikuiset ja vanhemmat, ovat heränneet ja keskustelua on kyllä käyty tämänkin asian tiimoilta, mutta muutenkin, että miten ollaan tässä suomalaisessa yhteiskunnassa. Yksi merkittävä asia, mitä somalinuorten keskuudessa olen havainnut työhistoriani aikana on se, että suurin osa heistä kuitenkin haluaa kouluttautua ja elää täällä, jossain muualla, ja viettää normaalia elämää.
[Rinkeby]
Toimittaja:
Pohjoismaisen keskustelun avainasioita ovat olleet kotoutuminen ja eri ryhmien yhteistyö. Ruotsalainen somaliliitto teki viikolla virallisen pesäeron al-Shababiin. Jotkut tanskalaispuolueet vaativat kovempia otteita, mutta tanskalaisen Demokraattisten Muslimien perustaja korostaa, ettei ihmisiä voi tuomita vain ajatusten pohjalta.
Naser Khader, Demokraattiset Muslimit
Tärkein peruste on se, että tämä on oikeusvaltio. Emme voi noin vain viedä ihmisiltä kansalaisuutta. Ei voi karkottaa ihmisiä, jotka kannattavat terrorijärjestöjä. Karkotettavia olisi satoja.