lauantai 16. tammikuuta 2010

Turun Sanomat: Vastaanottokeskus lisännyt järjestyshäiriöitä Paimiossa

Turun Sanomat: Vastaanottokeskus lisännyt järjestyshäiriöitä Paimiossa 16.1.2010

Taustaa:
http://mediaseuranta.blogspot.com/search/label/Paimio

Paimiolaisten pelot vastaanottokeskuksen mukanaan tuomista ongelmista ovat käymässä ainakin osittain toteen. Keskuksen liepeillä on törmätty viime viikkoina useisiin järjestyshäiriöihin. Perjantaina Paimion poliisi tiedotti kolmesta tapauksesta, joissa se oli joutunut puuttumaan keskuksen asukkaiden toimintaan. Ennen vastaanottokeskuksen marraskuista avaamista monet paimiolaiset pelkäsivät ulkomaalaisten tuovan mukanaan myös rikollisuutta.

Viimeksi torstaina poliisi puuttui pakolaisten puuhiin, kun nämä tyhjensivät UFF:n vaatekeräyslaatikon. Joukko Bulgarian romaneja oli työntänyt lapsen laatikkoon, josta tämä heitteli muovikasseihin pakatut vaatteet ulkona odottaville tovereilleen. Poliisipartio tapasi tekijät lähistöltä ja palautti vaatteet takaisin laatikkoon.

Monen taustalla vanhoja rikoksia

Poliisi kertoo joutuneensa aiemmin tammikuussa rauhoittelemaan somali- ja afgaanipakolaisten välille kehkeytynyttä riitaa. Joulukuussa bulgaarit taas nostivat äläkän, kun lounaaksi tarjottu ruoka ei ollut heidän mieleensä.

Rikosylikonstaapeli Jarmo Linden Paimion poliisilaitokselta kertoo, että rötöksiä ei ole tapahtunut kuitenkaan päivittäin.

– Eivät meidän resurssimme tästä kärsi. Näiden tapausten lisäksi meille tulee kuitenkin aika paljon virka-apukuulustelupyyntöjä. Monet keskuksen asukkaat ovat asuneet aikaisemmin jossain muussa vastaanottokeskuksessa ja mahdollisesti tehneet siellä rikoksia, jotka tulevat ilmi vasta nyt. Heidän kuulusteluihinsa joudumme käyttämään aikaa, Linden toteaa.

Hänen mukaansa poliisit eivät ole neuvotelleet ongelmien ratkaisusta vastaanottokeskuksen johdon kanssa.

– Olisi varmasti aiheellista olla sinnepäin yhteydessä, hän myöntää.

Huoltamo kärsii näpistelijöistä

Vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet harmeja myös lähiseudun liikkeissä. Läheinen Paimion Neste-huoltoasema sulkee nykyisin ovensa puolilta öin, kun aikaisemmin se oli ympäri vuorokauden auki. Aseman kauppias kertoo, että näpistelevät turvapaikanhakijat olivat asia, joka vaikutti ratkaisuun. Pakolaiset eivät ole kuitenkaan ainoa syy ovien sulkemiseen, sillä yöaikaan heistä ei ole ollut suuremmin haittaa.

– Näpistely on ollut lähes päivittäistä, mutta näyttöä siitä on aina vaikea saada. Olenkin joutunut lisäämään myymälään useita kameroita, kertoo kauppias Ulla Holopainen .

Hän kuitenkin kiittelee vastaanottokeskuksen johtoa hyvästä yhteistyöstä. Myös poliisi on auttanut antamaan porttikieltoja näpistelystä kärähtäneille. Holopaisen muuta harmia pakolaisista ei ole ollut ja varasteluunkin ovat syyllistyneet pääasiassa Bulgarian romanit.


Kuvateksti:
Turvapaikanhakijoiden aiheuttamat ongelmat ovat Paimion vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Päivi Nikkolan mukaan suurilta osin liioiteltuja. Perjantaina pakolaiset osallistuivat pihatöihin.