lauantai 16. tammikuuta 2010

HS: Kolmen euron tuntipalkka etnisten ravintoloiden pohjanoteeraus

Helsingin Sanomat: Kolmen euron tuntipalkka etnisten ravintoloiden pohjanoteeraus 16.1.2010

Etnisten ravintoloiden palkkauskäytännöt eivät aina kestä päivän valoa. Kolmen euron tuntipalkka on ulkomaalaistarkastaja Anssi Riihijärven tapaama pohjanoteeraus.

Ulkomaalaistarkastajat valvovat ulkomaalaisten työntekijöiden oikeuksia. Vuonna 2008 he vierailivat Uudellamaalla yli 50 ravintolassa.

Käytännössä valvonta on vaikeaa. Työsuhdeasiakirjoja ja palkkatositteita on suhteellisen helppo väärentää.

Lisäksi tarkastuksesta on ilmoitettava etukäteen, mikäli ei ole pätevää tietoa väärinkäytöksistä.

Suomessa toimii 1 200 maahanmuuttajataustaista ravintolaa. Niissä työskentelee noin 4 000 ihmistä.

Viranomaisten yhteistyöprojektin Virken projektipäällikkö Janne Marttinen sanoo, että joissakin ulkomaalaistaustaisissa yrityksissä on ilmennyt työnantajastaan riippuvuussuhteessa olevien työntekijöiden "törkeää hyväksikäyttöä".

________________________

Työtä kolmella eurolla tunti

Viranomaisilla ei ole tehokkaita keinoja puuttua asiaan.

Viranomaiset epäilevät, että harmaa talous rehottaa etnisissä ravintoloissa. Todisteita pimeistä kassoista ja työntekijöiden palkkakiskonnasta on kuitenkin vaikea saada.

Vuonna 2008 ulkomaalaistarkastajat vierailivat Uudellamaalla yli 50 ravintolassa.

"Noin kolmanneksessa (eli vähemmistövaltuutetun laskuopin mukaan likipitäen kaikissa rähm. huom) olivat palkka-asiat kunnossa", kertoo ulkomaalaistarkastaja Anssi Riihijärvi.

Valtaosassa tarkastetuista ravintoloista maksettiin palkkaa, joka on alle yleissitovan työehtosopimuksen.

Ulkomaalaistarkastajat valvovat ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteen ehtoja ja työnteko-oikeutta. Apuna käytetään palkka- ja työsuhdeasiakirjoja.

Valvonnan tehokkuutta heikentää, että tarkastajat ilmoittavat tulostaan etukäteen.

"Jos meillä on tieto, että ravintolassa on mahdollisesti luvattomia työntekijöitä, niin silloin menemme ennalta ilmoittamatta."

Palkkahaitari on alipalkattujenkin joukossa iso.

"Kolme euroa on pienin vastaani tullut tuntipalkka", Riihijärvi sanoo.

Suomessa toimii noin 1 200 maahanmuuttajataustaista majoitus- ja ravitsemisalan yritystä. Ne työllistävät 4 000 ihmistä.

Virken selvityksessä todetaan, että maahanmuuttajataustaisissa yrityksissä on ilmennyt työnantajastaan riippuvuussuhteessa olevan ulkomaalaisen työvoiman "törkeää hyväksikäyttöä".

"Siellä puhutaan todella mittavista laiminlyönneistä", Virken projektipäällikkö Janne Marttinen sanoo. "Se on ihan järkyttävää."

Kyselytutkimusten mukaan ravintola-alan yrittäjät uskovat, että viranomaiset eivät uskalla puuttua etnisissä ravintoloissa tapahtuviin väärinkäytöksiin.

Matkailu- ja ravintolapalvelujen edunvalvontajärjestön MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi muistuttaa, että lain mukaan toimivien etnisten ravintoloiden lukumäärä on myös kasvanut.

Laittomassa toiminnassa peruskuvio on yksinkertainen.

"Ravintolat harrastavat ohimyyntiä. Ne eivät anna kuittia tai kassakone on harjoittelutilassa. Kassakone pyörii ihan uskottavan näköisesti, mutta se ei kirjaa mitään."

"Näin syntyy pimeä kassa, josta maksetaan pimeitä palkkoja. Työntekijä ottaa sen, koska siitä ei pidätetä veroja."

___________________________________________________

Aamulehti: Alle 5 euron pizza antaa syyn epäillä ravintolan rehellisyyttä

"Pizza 3,90!" -mainos antaa syyn epäillä, että ravintola ei välttämättä toimi rehellisesti.

Lauantain Helsingin Sanomien mukaan kuluttajan on syytä epäillä ravintolan rehellisyyttä, jos ruoka-annos maksaa vain viisi euroa tai keskioluttuoppi kaksi euroa. Lisäksi hälytyskellojen pitäisi soida jos ravintolan kassakone ei ole käytössä.

Lehden mukaan viranomaiset epäilevät, että harmaa talous kukoistaa etnisissä ravintoloissa. Todisteiden saamista vaikeuttaa kuitenkin se, että valvontaiskuista ilmoitetaan etukäteen.

Viranomaisyhteistyön kehitysprojekti Virken selvityksen mukaan maahanmuuttajataustaisissa yrityksissä on ilmennyt työnantajastaan riippuvuussuhteessa olevan ulkomaalaisen työvoiman "törkeää hyväksikäyttöä."

Ulkomaalaistarkastaja Anssi Riihijärvi kertoo Helsingin Sanomille, että pienin hänen kohtaamansa tuntipalkka on ollut kolme euroa.

Helsingin Sanomien mukaan harmaa talous ei ole vain etnisten ravintoloiden, vaan koko alan ongelma.