torstai 21. tammikuuta 2010

HS: Helsingin valtuusto ei halua heittää kerjäläisiä pakkaseen

Helsingin Sanomat: Helsingin valtuusto ei halua heittää kerjäläisiä pakkaseen 21.1.2010
Vartti: Helsinki ei enää majoita romaneja 20.1.
Vartti: Pajunen: Romanien majoitus voi jatkuakin 21.1.

Helsinkiläisvaltuutetut olivat ristiriitaisia ja neuvottomia hankalan kerjäläiskysymyksen edessä keskiviikkoiltana, kun kaupunginvaltuusto keskusteli asiasta ensimmäistä kertaa.

Akuutein kysymys liittyy pääosin Romaniasta tulleiden kerjäläisten hätämajoitukseen. Helsinki ostaa tällä hetkellä Diakonissalaitokselta majoitusta 22 ihmiselle, joista 11 on alaikäisiä. Yhteensä kerjäläisiä tai heidän perheenjäseniään arvioidaan olevan kaupungissa noin 40–50 henkeä.

Kaupunki aikoo luopua hätämajoituksen järjestämisestä tammikuun lopussa. Kaupungin tavoitteena on palauttaa majoittujat sosiaalisten selvitysten jälkeen kotiinsa.

Hätämajoituksen päättyminen kauhistutti suurinta osaa valtuutetuista.

"Ketään ei Helsingissä heitetä pakkaseen", kokoomusryhmän puheenjohtaja Laura Räty painotti.

"Viranomaisilla on Helsingissäkin velvollisuus suojella myös ulkomailta tulleiden kerjäläisten ihmisoikeuksia", Yrjö Hakanen (skp) vastasi.

Kovin hiljaisiksi keskustelussa jäivät Sdp ja keskusta.

Romanikysymyksen nosti valtuustopöydälle Kimmo Helistö (vihr) sen jälkeen, kun Helsingin kaupunki hävitti romanikerjäläisten asumukset Kalasatamasta lokakuun lopussa. Helistön välikysymys romanien kohtelusta sai tukea vihreiden lisäksi valtuutetuilta Sdp:stä, vasemmistoliitosta, Rkp:stä ja keskustasta.

Joukon suurin huoli liittyi tuolloinkin hätämajoituksen järjestämiseen etenkin alaikäisille ja heidän vanhemmilleen.

"Kaupungin nykyinen toimintamalli on liian tyly", Helistö perusteli lähtöään barrikadeille.

"Itäväylän sillan alle jäi lapsia, vanhuksia ja vammaisia. Kaupunki tarjoaa heille hätämajoitusta pariksi päiväksi, ja sitten heidät pannaan pihalle", Helistö viittasi tammikuun lopun lähenemiseen.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) mukaan tilanne on hankala, mutta kerjäämistä ei hänen mielestään edelleenkään tule hyväksyä osaksi suomalaista kulttuuria.

"Hätämajoituksen loppuminen ei tarkoita, että lapsiperheet ajettaisiin pakkaseen. Mutta toivon edelleen valtiolta toimia, joilla kaupungin vanha kerjäämisen kieltävä järjestyssääntö voitaisiin palauttaa."

Diakonissalaitoksen hätämajoituksesta on tullut kaupungille kuluja Pajusen mukaan noin 80 000 euroa. Ne aiotaan periä myöhemmin Romanian valtiolta.

Helistö laittaisi kerjäläiset mieluummin töihin. "He voisivat vaikka siivota katuja 5–6 tuntia päivässä."

Keskustelu jatkui valtuustossa myöhään.

____________________________________________________

Vihreä Lanka: Pakkanen ja palautus uhkaavat Helsingin romaneja

Vihreät eivät hyväksy Helsingin romaniperheiden hätämajoituksen lopettamista.

”Kaupungin johto haluaa, että romaneiden tilanne tehdään niin tukalaksi, että he lähtevät pois maasta. Onko kuitenkaan mitään niin epähumaania kuin ajaa vauvat ja vanhukset ulos pakkaseen?” kysyy kaupunginvaltuutettu Kimmo Helistö Helsingin vihreiden tiedotteessa.

Hän tekemäänsä välikysymystä käsiteltiin eilen valtuustossa. Vihreät pettyivät siihen, etteivät kokoomus ja demarit kannattaneet hätämajoituksen jatkamista.

”Kokoomuksen kovat arvot eivät tulleet meille yllätyksenä, mutta onko tällainen heitteillejättö todellakin demareiden mielestä oikein?” kysyy vihreiden valtuutettu Emma Kari.

Hän sanoo, että kaupungin toimet romanikerjäläiskysymyksessä on järkyttävin asia, mihin hän on Helsingissä törmännyt.

Kokoomus on valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Rädyn ja kaupunginjohtaja Jussi Pajusen suulla vakuutellut, etteivät romanit joudu taivasalle.

”Hätämajoituksen loppuminen ei tarkoita, että lapsiperheet ajettaisiin pakkaseen. Mutta toivon edelleen valtiolta toimia, joilla kaupungin vanha kerjäämisen kieltävä järjestyssääntö voitaisiin palauttaa”, Pajunen sanoo Helsingin Sanomissa.

Hätämajoitus päättyy tammikuun lopussa, minkä jälkeen kaupunki pyrkii palauttamaan romanit kotimaahansa. Hätämajoituksen kulut aiotaan periä takaisin Romanian valtiolta.

_________________________________________________

Vartti: Helsinki ei enää majoita romaneja

Romanian romanien hätämajoitus Diakonissalaitoksen suojissa päättyy tammikuun lopussa. Asianosaisille on jo ilmoitettu majoituksen päättymisestä ja siitä, että kaupunki voi ryhtyä huostaanottoihin, jos romaniperheet eivät palaa kotimaahansa. Kaupungin tavoitteena on, ettei alaikäisiä lapsia enää päätyisi pakkaskeleissä puutteellisiin asuinoloihin.

Diakonissalaitoksen tilapäismajoituksessa on nyt 22 romania, joista kahdeksan on alle 10-vuotiaita.

– Kaupungin eri virastojen käsityksenä on, että avoimen sosiaalikeskuksen pihalla Kalasatamassa olevat matkailuvaunut vaikeuttavat romaniasian käsittelyä. Niin kauan kuin matkailuvaunut ovat siellä, niihin on tulijoita, sanoo johtava asiantuntija Jarmo Räihä sosiaalivirastosta.

Matkailuvaunuissa on aivan viime päiviin asti majaillut seitsemän aikuista. Tällä viikolla alueelle muutti äiti ja hänen 12-vuotias tyttärensä.


Vapaa katto ry: Kaksinaamaista toimintaa

Avointa sosiaalikeskusta pyörittävä Vapaa katto ry on vuokrannut tilat Helsingin nuorisoasiankeskukselta. Nuorisoasiainkeskuksen tulisi nyt neuvotella vuokralaisensa kanssa matkailuautojen poistosta.

– Meihin ei ole ollut kukaan yhteydessä, mutta me odotamme tietenkin, että ihmiset itse päättävät asioistaan. Kaupungin painostus on kyllä mennyt perille, koska tiedän monien perheiden miettivän lähtöä, sanoo Vapaa katto ry:n aktiivi Katja Tuominen.

Hän pitää puhetta matkailuvaunujen asuinkelvottomuudesta kaksinaamaisena, koska kaupunki on ohjannut niiden käyttäjiä Rastilan leirintäalueelle.

– Samat vaunut vain roudattaisiin Rastilaan, vaikka ensin sanotaan, ettei niissä voi elää. Kyllähän kaupungin tarkoituksena on vain päästä heistä eroon, summaa Tuominen.

EU-kansalaisen tultava toimeen omillaan

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli myöhään keskiviikkoiltana Kimmo Helistön (vihr.) välikysymystä romanien kohtelusta. Helistön mielestä Helsingin pitäisi reivata suhtautumistaan myötämielisempään suuntaan ja antaa romaneille mahdollisuus työhön, toimeentuloon ja asumiseen.

Helsinki on pitänyt kiinni siitä, että EU-kansalaisten on tultava toimeen omillaan, jos he muuttavat toiseen unionimaahan. Jokainen jäsenmaa on velvollinen tukemaan omia vähäosaisia kansalaisiaan.

Lasku Romanian lähetystölle

Helsinki aikoo laskuttaa Romanian suurlähestöä sen kansalaisille järjestetystä tilapäismajoituksesta. Lasku on noin 74 000 euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on perustamassa työryhmää, jonka tehtävänä on vielä tämän kevään aikana antaa kunnille tarkemmat ohjeet muun muassa ulkomaalaisten taloudellisesta tukemisesta.

_________________________________________________

Vartti: Pajunen: Romanien majoitus voi jatkuakin

Romaniperheiden hätämajoitusta on mahdollista jatkaa Munkkisaaressa, jos siihen on tarvetta. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kommentoi keskiviikkoiltana kiivaaksi äitynyttä valtuustokeskustelua, jossa syytettiin kaupunkia siitä, että se on heittämässä romanit pakkaseen parin viikon kuluttua.

- Diakonissalaitoksen kanssa on keskusteltu, ja tilapäismajoitusta on kyllä valmius jatkaa. Emme ole luomassa pysyvää asumismuotoa. Toisaalta lapsiperheitäkään ei ole tarkoitus ajaa pakkaseen, Pajunen muotoili.

Tilapäismajoituksessa oleville 22 ihmiselle on ilmoitettu, että majoitus loppuu 31. päivä. Ajatus on, että perheet palaisivat Romaniaan.

Valtuutettu Jussi Halla-ahon (perus., sit) kysymys väliaikaisuuden kestosta sai Pajusen miettimään ääneen:

- Tilanne on vaikea ja me etenemme kieli keskellä suuta, päivä kerrallaan. Kaupunki reagoi hätätilanteisiin.