maanantai 25. tammikuuta 2010

Suomen Kuvalehti: Rasisti on rasisti - kravatilla ja ilman

Suomen Kuvalehti/Robert Sundman: Rasisti on rasisti - kravatilla ja ilman 25.1.2010

Taustaa:

Toimittaja Akuliina Saarikoski pohtii uusrasismia verkkolehti Uuden Suomen kolumnissaan. Saarikoski on huolissaan muukalaisvihan salonkikelpoistumisesta: jos maahanmuuttokeskustelussa mainitaan sana kriittisyys, rotuerottelun idealla saa leikitellä pelottavan vapaasti.

Nykypäivän rasisti, ”maahanmuuttokriitikko”, on kammannut hiuksensa ja laittanut kravatin kaulaan. Monet sanomalehdet ovat päästäneet kansalaisjournalismin nimissä internetin keskustelualueensa rehottamaan näiden kravattikaulojen kommenteista. Populistipoliitikkojen iskulauseilla ryyditetyt kommentit ovat höysteitä muukalaisvihan päällä.

Ikävintä on, että toisenlaista mielipidettä edustavat ovat näiden kirjoittajien mielestä aina ”kommunisteja, viherstalinisteja, viherpiipertäjiä, feministejä”, ja niin edelleen. Rakentavaa keskustelua on turha käydä, kun vastapuolta ei edes yritetä ymmärtää. Suvaitsevaisempaa maahanmuuttoajattelua edustavat puhujat saavat takaisin haukkuja ”Astrid-tädin kätyrinä toimimisesta” ja liudan iskulauseita, joita on kuultu jo vaikka kuinka monta kertaa.

Kansalaisjournalismin olisi aika ryhdistäytyä myös maahanmuuttokeskustelun toisella puolella - rasismia ja syrjintää vastaan. Keskustelussa olisi kuunneltava myös maahanmuuttomyönteisiä ihmisiä - ei, en tarkoita Astrid Thorsia - näiden iänikuisten maahanmuuttokriitikkojen lisäksi. Rasismia vastustavien kommenttien olisi aika saada jalansijaa entistä enemmän siellä, missä maahanmuutosta keskustellaan.