lauantai 23. tammikuuta 2010

Verkkouutiset: Virkkunen: Maahanmuuttajien kielten opetukseen lisää rahaa

Verkkouutiset: Virkkunen: Maahanmuuttajien kielten opetukseen lisää rahaa 21.1.2010

Hallitus on myöntänyt lisää valtionavustusta maahanmuuttajien kieltenopetukseen. Maahanmuuttajanuoret keskeyttävät peruskoulun jälkeiset opinnot muuta väestöä nopeammin.

-Maahanmuuttajanuorten keskeytyneiden opintojen syynä on usein puutteellinen kielitaito, totesi opetusministeri Henna Virkkunen lauantaina Turussa.

Tämän vuoden alusta vieraskielisten sekä saamen- ja romanikielisten oppilaiden täydentävään opetukseen myönnetty valtionavustus kaksinkertaistuu. Valtionavustus on ollut 6 miljoonaa ja on tästä vuodesta alkaen 12 miljoonaa euroa. Samalla vieraskielisten oppilaiden suomi tai ruotsi toisena kielenä -opetuksen oikeutettujen oppilaiden määrä kasvaa.

- Muutoksella parannetaan ennen kaikkea maahanmuuttajanuorten koulutuksellista tasa-arvoa. Samalla vahvistetaan heidän mahdollisuuksiaan päästä sisään suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään, ministeri Virkkunen sanoo.

Vieraskielisiä oppivelvollisuusikäisiä oppilaita oli Suomessa vuonna 2008 noin 22 500. Heistä noin 5 000 oppilaan täydentävän opetuksen järjestämiseen voitiin osoittaa erillistä valtionavustusta. Lisämäärärahalla tuetaan jatkossa lähes 10 000 vieraskielisen oppilaan täydentävää opetusta.

Myös opetusjaksoa pidennetään kahdella vuodella. Täydentävään kielten opetukseen saa nyt tukea kuuden vuoden ajan perusopetuksen aloittamisesta. Aikaisemmin opetusta saivat oppilaat, joiden maahantulosta oli kulunut neljä vuotta.