tiistai 19. tammikuuta 2010

YLE: Pakolaiset kotiutuneet Kokkolaan

YLE Kymenlaakso: Pakolaiset kotiutuneet Kokkolaan 19.1.2010

Sudanista ja Burmasta Kokkolaan saapuneet pakolaiset ovat jääneet pääosin kaupunkiin. Aiemmat ryhmät kuten Kosovon albanit sekä kurdiryhmät ovat muuttaneet pääosin Etelä-Suomeen maanmiestensä seuraan

Kokkolaan on saapunut vuodesta 1993 lähtien 350 - 400 pakolaistaustaista henkilöä, tällä hetkellä heitä asuu kaupungissa hieman yli 150. Ensimmäiset sudanilaiset saapuivat vuonna 2001, burmalaiset viisi vuotta myöhemmin.

Pakolaiskoordinaattori Otto Salo uskoo, että myöhemmin tulleet ovat kotoutuneet Kokkolaan aiempia ryhmiä paremmin.

- Voi olla ja toivon, että tämä on yksi tekijä. Tietysti alkuvuosina työnsaantimahdollisuudet olivat paremmat Kokkolan alueella. Se lisäsi kotoutumista.

-Totta on myös se, että sudanilaisia ja burmalaisia on saapunut vain vähän aikaa Suomeen. Mihinkään kaupunkiin ei ole syntynyt isompia ryhmiä, ehkä ihmiset ovat senkin takia jääneet Kokkolaan.

Kokkola ottaa vastaan kiintiöpakolaisia joka toinen vuosi noin 30. Edellisen kerran kiintiöpakolaisia saapui keväällä 2009, he olivat irakilaistaustaisia.

---

Kouvolaan tuli viime vuonna aiempaa enemmän pakolaisia. Kaupunki vastaanotti noin 70 pakolaista.

Kaupunki vastaanotti noin 70 pakolaista. Edellisinä vuosina Kouvolan-seudulle on tullut pakolaisia alle puolet viimevuotisesta määrästä. Koko Suomeen tuli viime vuonna enemmän turvapaikanhakijoita kuin aiemmin. Kouvola auttoi Joutsenon vastaanottokeskusta tekemään tilaa uusille tulijoille ja otti vastaan myös nopeaa sijoittamista tarvitsevia. 70 pakolaista on Kouvolan kokoiselle kaupungille Suomessa tavallinen määärä.

Kaupunginhallitus palautti eilen uudelleen valmisteltavaksi Kouvolan uuden maahanmuutto-ohjelman. Ohjelman suunnitelmien mukaan kaupunki sitoutuisi tarjoamaan tulijoille kielikoulutusta kuukauden sisällä maahan tulosta. Ohjelman tavoitteena oli myös, että pakolaiset työllistyisivät kolmessa vuodessa. Kouvola ei halua itselleen lisää menoja pakolaisten takia.