keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Verkkouutiset: "Turvapaikanhakijoiden taloudelliseen tukemiseen järkeä"

Verkkouutiset: "Turvapaikanhakijoiden taloudelliseen tukemiseen järkeä" 20.1.2010

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kannattaa lainmuutosta, jolla EU-kansalaisen etuuksia turvapaikanhakijana supistetaan.

- Muutoksen jälkeen turvapaikanhakijalla ei olisi enää oikeutta majoittua vastaanottokeskuksessa ja saada turvapaikanhakijalle maksettavaa toimeentulotukea sen jälkeen, kun hän on saanut tiedoksi Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen. Nyt nämä edut ovat siihen asti, kunnes hakija on saanut oleskeluluvan tai poistuneet maasta, Räsänen huomauttaa.

- Tiukennukset ovat seurausta EU:n harkitsemattomasta jäsenyyspäätöksestä, toteaa Räsänen.

- Turvapaikkaa hakevien Romanian ja Bulgarian romanien määrä osoittaa, että maita olisi pitänyt pitää pidempään hakijamaina ja vaatia niiltä ensin vähemmistöjen tilanteen parantamista. On helpompaa vaikuttaa hakijamaahan kuin jo EU-jäsenenä olevaan maahan sen ihmisoikeuspolitiikassa ja vähemmistöjen kohtelussa, hän sanoo.

Räsäsen mukaan lainmuutoksen vaikutuksia on seurattava tarkoin, jotta tiukennuksilla ei vaaranneta turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien toteutumista.

Hänen mielestään EU:ssa pitäisi painostaa Bulgariaa ja Romaniaa romanien aseman korjaamiseksi kotimaassaan.
- Tämä on tärkeä ihmisoikeuskysymys näiden henkilöiden kannalta, mutta tämä on tärkeä kysymys myös yhteiskuntarauhan kannalta muissa EU-maissa, myös Suomessa.

- Suomen tulee kantaa yhteisvastuullisesti oma osuutensa pakolaisten vastaanottamisesta, mutta meidän tulisi käyttää nykyistä suurempaa harkintaa ja valita pakolaisryhmiä, joilla on mahdollisuus kulttuurisesti ja myös esimerkiksi uskonnollisesti helpommin integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan, Räsänen sanoo.